Disseny

Mor el dissenyador Enric Franch als 81 anys

Va ser un referent del sector, sobretot en el camp de la museografia

2 min
Imatge d'un Vídeo del museu MACBA , dedicat al dissenyador Enric Franch

BarcelonaEl dissenyador Enric Franch va morir diumenge als 81 anys a causa d'un càncer. És considerat un referent del sector, sobretot en la museografia, però pel seu caràcter reservat era poc conegut pel gran públic. Entre les seves fites més destacades hi ha el llum de taula Calder, que va assolir repercussió internacional i que François Mitterrand tenia al seu despatx. També va fer nombrosos projectes museístics, com els del Museu de Ciència de Tenerife, el del Museu del Ferrocarril de Gijón, el del Museu de Belles Arts d'Oviedo i el del Museu del Poble d'Astúries, i va redactar el Pla Director de la Xarxa de Museus Etnogràfics d'Astúries. Així mateix, Franch va treballar en diversos projectes amb l'artista Antoni Muntadas.

En el terreny pedagògic, Franch va ser professor de l'Escola Elisava entre el 1985 i el 2006, i en l'institucional, el comissari de la Primavera del Disseny a Barcelona el 1995 i el 1997.

El llum de taula 'Calder', del dissenyador Enric Franch.

Nascut a Barcelona el 1943, Franch es va graduar a l'Escola de Ciències Socials de Barcelona. Com a dissenyador industrial la seva trajectòria va començar el 1968, i també va treballar en el camp de l'interiorisme. Va participar en el congrés de l'ICSID d'Eivissa el 1973 i durant anys va exercir de consultor de l'empresa Metalarte. Més endavant va participar en el Congrés de Cultura Catalana el 1977, on va encetar la seva col·laboració amb el comissari Antoni Mercader. "L'Enric era un treballador incansable, portava els seus projectes al límit d'operativitat i rigor, i molts no es van realitzar per la seva radicalitat", afirma Antoni Mercader.

Entre altres projectes destacats d'Enric Franch, que va dirigir l'estudi DPC (Disseny i Produccions Culturals), hi ha un reguitzell d'exposicions de pintors com Isidre Nonell, Ramon Casas i Santiago Rusiñol a La Virreina i l'exposició Catalunya, la fàbrica d'Espanya a l'antic mercat del Born el 1985 amb Jordi Nadal i Joan Anton Benach.

stats