En directe
Sant Jordi 2024
23/04/2021

La diada de Sant Jordi, minut a minut

Amb el rànquing dels més venuts acabem el seguiment minut a minut de la diada de Sant Jordi. Moltes gràcies per haver-nos acompanyat al llarg de tot el dia i fins l'any que ve!

Xavier Bosch i Oriol Mitjà, els més venuts de la diada

El Gremi de Llibreters acaba de fer públics els llibres més venuts d'aquest Sant Jordi: els més venuts en català són Xavier Bosch amb La dona de la seva vida i Oriol Mitjà amb A cor obert. Podeu consultar els més venuts en català i castellà en aquest enllaç.

Francisco Brines rebrà el premi Cervantes a casa seva, a Oliva

Per segon any consecutiu, el premi Cervantes no s’ha pogut entregar com és tradició el dia 23 a l’Instituto Cervantes d’Alcalá de Henares, la ciutat natal de Miguel de Cervantes. El de l'any passat, que havia de rebre el poeta Joan Margarit, pel confinament; aquest any, que s’havia d’entregar al poeta Francisco Brines, pel seu estat de salut delicat. Els Reis li portaran a casa seva, a Oliva (Safor), aquesta primavera. L’autor, un dels últims representants de la generació del 50 i conegut per la seva defensa de la poesia com a exercici de tolerància, ha enviat un vídeo on llegia amb dificultat el seu poema Mi resumen.

El Gremi de Llibreters calcula que se superaran les expectatives del 60% de facturació del Sant Jordi del 2019

A falta de les xifres definitives, el sector del llibre dona per fet que se superarà el 60% de la facturació de la diada del 2019, i que s'havien fixat com a expectativa. "Realment la sensació és molt bona i l'ambient de festa és molt positiu", assenyala la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Carme Ferrer, segons l'ACN. Des del sector destaquen el fet que molts ciutadans han volgut sortir expressament aquest divendres a passejar i comprar-se el llibre. De fet, Ferrer s'ha sorprès de la quantitat de gent que hi ha hagut tant als espais habilitats per fer parades com a les botigues físiques durant tot el matí. "La veritat és que estem molt contents. No hem parat", remarca.

El gremi s'havia fixat facturar un 60% del Sant Jordi del 2019. Tot i això, Ferrer creu que les xifres s'enfilaran més, si bé encara no han pogut tancar-les. Tot i que només són sensacions, la realitat és que les zones habilitades pels ajuntaments, així com les mateixes llibreries, han estat un formiguer de gent que, això sí, respectaven escrupolosament les mesures sanitàries. En molts establiments s'han format cues a l'exterior, sobretot a primera hora de la tarda, quan moltes famílies sortien de recollir la mainada a l'escola.

La presidenta del Gremi de Llibreters, Carme Ferrer, assenyala que han hagut de "posar ordre" en molts moments veient l'afluència de persones que s'han acostat a comprar llibres. Ferrer es mostra especialment sorpresa després de veure la quantitat de persones que han passat per les parades i per les llibreries al matí i a l'hora de dinar: "No ens pensàvem que vindria tanta gent". "Normalment la gent et pregunta si pot entrar i avui, en canvi, els hem de demanar nosaltres que s'esperin al carrer", explica la presidenta, que es mostra "molt contenta" d'haver pogut recuperar l'ambient de Sant Jordi "amb totes les precaucions".

Un Sant Jordi intentant fugir dels tòpics: crònica d'una diada dC (després del Covid)

Laura Serra s'ha capbussat en el primer Sant Jordi dC (després del Covid) descofinat: "Sense paradetes d’intrusos, a la Rambla dominen les floristes, que exhibeixen roses exòtiques èticament pitjors que el creuament de l’home i el mico". Llegiu la crònica completa en aquest enllaç.

Víctor García Tur celebra tornar a veure els carrers "ocupats" per la diada de Sant Jordi

L'escriptor Víctor García Tur ha signat aquest Sant Jordi exemplars de la seva novel·la L'aigua que vols, guanyadora de l'últim premi Sant Jordi, i ha explicat a Europa Press que tenia la sensació d'una diada com la d'altres anys: "Hi ha mascaretes i cues, però els carrers estan ocupats, que és la gràcia". També ha dit que tot i que gaudia de Sant Jordi com a escriptor, segurament preferia gaudir-ne com a lector: "M'agrada passejar al meu ritme com a lector, com a escriptor tinc un ritme molt marcat". 

Entre els exemplars que García Tur ha signat, n'hi ha un de molt especial, el d'una professora de literatura que va tenir i que no veia des que va acabar l'institut: "Em suspenia, així que ha estat bo que passés", ha rigut.

Sant Jordi a la Casa Asil, un any després: "M'han tornat a abraçar"

El dia de Sant Jordi, la Maria Rosa sempre rebia tres roses. Una del seu pare, una del seu marit i una del seu fill. Fa poc temps que el seu marit va marxar i aquest divendres fa el cor fort perquè els pensaments tristos fugin ràpid del seu cap. A la tarda no faltarà la rosa del seu fill, l’única que es manté, irreductible. La Maria Rosa viu a la residència Casa Asil de Sant Andreu, a Barcelona, on Sant Jordi sempre és especial, també enguany per molts bastons a les rodes que la pandèmia hi posi. Llegeix la crònica completa de Toni Vall en aquest enllaç.

Les parades de llibres i roses de Sant Jordi estrenen amb satisfacció el nou espai de la Copa, a la Devesa de Girona

L’Ajuntament de Girona ha traslladat les paradetes de Sant Jordi a dos espais molt pròxims i amb control d’aforament: els llibres i roses a l’esplanada de la Copa, i les entitats i partits al passeig de la Devesa. Llegiu-ne la crònica completa en aquest enllaç.

Tina Vallès: "Potser aquesta mena de Sant Jordi esponjat s'hauria de quedar passada la pandèmia"

A l'escriptora Tina Vallès li agradaria que el model del Sant Jordi d'enguany continuï: "Potser aquesta mena de Sant Jordi esponjat s'hauria de quedar passada la pandèmia". La guanyadora del premi Folch i Torres amb Els pòstits del senyor Nohisóc creu que "a la llarga faria molt de bé un model així, més semblant a la Setmana del Llibre en català abans i després de Sant Jordi". També celebra "la sensació de certa alegria, entusiasme i precaució" que es respira durant aquest 23 d'abril perimetrat i controlat.

Les guanyadores de l'últim premi Documenta destaquen "les ganes" de la gent per participar en aquest Sant Jordi

Les escriptores Irene Pujadas i Laia Viñas, guanyadores ex aequo de l'últim premi Documenta, han celebrat la primera diada de Sant Jordi signant com a autores del llibre de contes Els desperfectes i la novel·la Les closques (L'Altra Editorial), respectivament, i han destacat les "ganes" de la gent per participar-hi. Laia Viñas explica a Europa Press que totes dues ja estan acostumades a les signatures després de dos dies dedicant exemplars a les llibreries i ha celebrat que les primeres reaccions i contacte amb els lectors coincideixin amb Sant Jordi: "Ho estem rebent tot de cop i de moment tot és molt positiu". 

Irene Pujadas s'ha mostrat emocionada de poder-se trobar i parlar amb la gent –el que més ha trobat a faltar aquest any– i, "encara que tot està molt tendre", ha dit que estava molt contenta que els lectors vagin a comentar la seva obra amb ella.

Anna Gas: "És una sort que puguem viure un Sant Jordi al carrer"

"M'hauria agradat viure un Sant Jordi normal i veure la cara dels lectors. Malgrat tot, és una sort que puguem viure un Sant Jordi al carrer", diu Anna Gas. La guanyadora del premi Mercè Rodoreda amb el recull de contes El pèndol és el tercer Sant Jordi que firma, però el primer amb un llibre de narrativa. "Abans havia firmat poesia. No té res a veure, és molt menys visible", diu Gas, contenta perquè ha intercanviat opinions molt diverses amb lectors. "Són diferents lectors amb diferents contes preferits", afegeix.

Milena Busquets aprofita l'afluència més baixa de públic d'aquest Sant Jordi per "indagar" en els lectors

Per a Milena Busquets, l'autora de També això passarà i Gema, aquest Sant Jordi és més emocionant que els anteriors, i ha aprofitat l'afluència més baixa de gent en la signatura de llibres per "ingadar" en els lectors, tal com ha dit a Europa Press. També d'aquesta manera vol "equilibrar la balança", perquè els lectors saben moltes coses d'ella a través de les seves novel·les. Pel que fa als lectors, Busquets diu que hi ha gent que "no oblidarà", persones que han plorat davant seu o que tenien les emocions a flor de pell.

Albert Om: aquest Sant Jordi és "el principi d'alguna cosa més"

"És un Sant Jordi especial per a tothom. Hem recuperat la sensació de la gent al carrer. L'any passat Sant Jordi ni va existir i aquest any no només fa sol, sinó que també sembla que sigui el principi d'alguna cosa més", diu Albert Om. L'escriptor, que a ha signat El dia que vaig marxar a la redacció de l'ARA, feia 21 anys que no participava en la diada com a autor. "És una doble explosió d'alegria", diu. Entre els lectors amb qui s'ha trobat aquest matí, recorda amb especial emoció una dona que ha fet dues cues: una per vacunar-se i una altra perquè li signés el llibre.

Els carrers de Barcelona tornen a estar plens de llibres i roses un any després del confinament

La diada del llibre i la rosa torna a omplir els carrers de Barcelona. "Ens retrobem amb el Sant Jordi", explica en Marc emocionat. "Fa un any que fem cua per tot, avui la fem amb un somriure", assegura la Maribel. I també hi ha qui troba un avantatge per a futures diades de Sant Jordi que no hi hagi aglomeracions al centre de la ciutat.

L'exconseller signa al passeig de Gràcia i explica com viu aquest Sant Jordi

This browser does not support the video element.

L'exconseller Raül Romeva signa llibres durant aquest Sant Jordi al passeig de Gràcia de Barcelona. Explica que viu la jornada amb molta emoció després de tres anys de no poder celebrar-la. Té unes hores de permís i demà a les dues del migdia haurà de tornar a la presó.

Sant Jordi 2021

Marc Giró provoca cues a la parada de l'ARA

L'ARA també celebra Sant Jordi amb una parada de llibres a la redacció. Al llarg del matí, Màrius Serra, Antoni Bassas, Ignasi Aragay, Xavier Bertral i Carles Algué, entre altres autors, han estat firmant llibres. Marc Giró, que firmava exemplars de Pijos, ha generat llargues cues. A partir del migdia continuaran les firmes amb Albert Om, Thais Gutiérrez, Jordi Nopca, Mari Fouz i Roc Casagran.

Sant Jordi des de l'aire

This browser does not support the video element.

Sant Jordi pandèmic. Els Mossos d'Esquadra han captat imatges d'aquest Sant Jordi amb un dron. Al vídeo es poden veure sobretot les principals artèries de la ciutat de Barcelona, com el passeig de Gràcia i la plaça Catalunya.

Roger Torrent s'estrena aquest Sant Jordi: "No és un tsunami, és pluja fina”.

A mesura que avança el matí, s'allarguen les cues a les principals llibreries de Barcelona. A la plaça Universitat hi ha força calma i es pot passejar per les sis parades amb força placidesa. Entre els que signen h ha Martí Gironell i l'expresident del Parlament català Roger Torrent, que s'estrena com a autor: "No és un tsunami, és pluja fina”, ha dit. "Comparat amb l’any passat és glòria”, diu el llibreter d’Abacus. Torrent diu que els comentaris del seu llibre, Pegasus, on relata el cas d'espionatge que va patir, són força positius: "Els inputs dels lectors són positius, el meu llibre no és l’habitual en el món de la política, és més aviat un thriller d’espies ben real i la gent no hi està avesada. M’agrada que em valorin la qualitat literària però hi ha un rerefons greu i crec que és important la denúncia política".

Irene Vallejo espera que el seu llibre hagi portat "una mica d'alleujament" a lectors que passaven per moments difícils

Irene Vallejo, que ha firmat exemplars de L'infinit dins d'un jonc i ha estat enguany la pregonera de Sant Jordi, ha assegurat que encara s'està recuperant de la "vibració" de Sant Jordi i que espera que el llibre hagi portat “una mica d’alleujament” a alguns lectors que li han explicat que l'havien llegit quan passaven per un moment difícil. En català el llibre va sortir a l’agost i se n'han venut 10.000 exemplars. Vallejo, que estiuejava a Sitges de petita, ha dit que el català és "la banda sonora" de la seva vida. El seu llibre, que és un cant d'amor a les biblioteques, als llibres i a la lectura, ha estat un èxit de vendes. “És fabulós”, diuen des de Columna. “Aquest llibre està destinat a ser un clàssic”, subratllen.

Sant Jordi 2021

James Rhodes: "Què em diuen els lectors? Que soc un escriptor de merda, que me'n torni al meu puto país... Ah, no això era a Twitter. Sort que ja l’he tancat!”.

James Rhodes i Maria Barbal firmen aquest matí a la paradeta de La Central, al passeig de Gràcia. Una lectora explica a Rhodes que és pianista de clàssica i què està amb la Primera de Schubert. “Uf, és llarguíssima. Molts ànims!”, li ha contestat el músic. Una altra li regala un punt de llibre. No és el primer Sant Jordi de Rhodes, però el que més il·lusió li fa perquè “és un pas cap a la normalitat”. El músic respon als periodistes amb ironia: “Què em diuen els lectors? Que soc un escriptor de merda, que me'n torni al meu puto país... Ah, no això era a Twitter. Sort que ja l’he tancat!”