Cultura 05/11/2020

La radiografia de la violència a la zona republicana, Premio Nacional d'història

Fernando del Rey ha estat guardonat pel seu 'Retaguardia roja' centrat a Ciudad Real

Ara
1 min
Fernando del Rey

BarcelonaEl catedràtic d'història Fernando del Rey ha estat guardonat amb el Premio Nacional d'història pel llibre Retaguardia roja. Violencia y revolución en la Guerra Civil española (Galaxia Gutenberg). L'obra premiada són 654 pàgines dedicades a la província de Ciudad Real i a la violència i repressió republicanes que es van produir durant la Guerra Civil. Una violència, com admet unes quantes vegades l'autor al llarg del llibre, que no s'hauria produït sense el cop d'estat de Franco del juny del 1936. És un treball exhaustiu. L'autor va fer més de 60 entrevistes en un territori que coneix molt bé, perquè és nascut a Ciudad Real, i en va fer més de 2.500 fitxes.

El premi, concedit pel ministeri de Cultura i Esports espanyol, està dotat amb 20.000 euros. El jurat ha valorat sobretot "l'aportació innovadora de la seva metodologia, a partir de la microhistòria i els seus personatges", i "el tractament d'un tema tan delicat com és la violència durant la Guerra Civil". Una altra peculiaritat que ha valorat el jurat és com s'aproxima a la guerra: "Des d'una perspectiva equànime i equilibrada, deslligant-se en tot moment del debat polític. L'obra té al darrere un intens treball d'investigació i un tractament exemplar de les fonts".

Fernando del Rey és catedràtic d'història del pensament i els moviments socials i polítics a la Universidad Complutense de Madrid. S'ha especialitzat sobretot en les accions polítiques del món empresarial i les relacions entre política i economia. Els últims anys ha aprofundit en la Segona República. És autor de Propietarios y patronos (1992), La defensa armada contra la revolución (1995), El poder de los empresarios (2002, escrit amb Mercedes Cabrera) i Paisanos en lucha (2008).

stats