HISTÒRIA
Cultura 02/07/2016

80 anys de la Guerra Civil: contra la desmemòria institucionalitzada

Ara
2 min
80 anys de la Gerra Civil: contra la desmemòria institucionalitzada

BarcelonaCatalunya commemorarà el 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil amb un programa d’actes que començarà coincidint amb el cop d’estat i l’inici de la guerra, el 18 de juliol. Un concert al Palau de la Música serà el primer “gest massiu de memòria democràtica” que homenatjarà les víctimes de la guerra i en recordarà les conseqüències amb un repertori basat en l’obra de Pau Casals.

El conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, va defensar ahir que l’objectiu del Govern és combatre la “institucionalització de la desmemòria”, que s’ha fomentat per part de l’administració estatal. Una situació que, segons el conseller, “no només és deshonesta i injusta per a les víctimes de la guerra, sinó també per a les generacions presents i futures”.

Al llarg d’un any se succeiran els homenatges, organitzats per la Generalitat i les entitats de memòria històrica, amb col·laboració d’ajuntaments, diputacions, institucions civils i universitàries. Es tracta d’una agenda que s’anirà fabricant sobre la marxa -tampoc no té un pressupost assignat- i que posarà especial èmfasi en la Batalla de l’Ebre i el camp de refugiats d’Argelers, a més dels bombardejos de Barcelona o l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen.

El 25 de juliol, a la cota 705 de la Serra de Pàndols (Terra Alta), l’homenatjada serà la Lleva del Biberó. El desembre del 2016, al camp de la Bota, ho seran els 1.700 afusellats en aquest lloc entre el 1939 i el 1952. El 5 de febrer del 2017, la platja d’Argelers, a la Catalunya Nord, serà l’espai on es recordaran els milers de refugiats de l’Estat que van haver d’exiliar-se a França. Un dels objectius de la commemoració és “trencar amb els silencis oficials”, diu Romeva.

stats