Cultura 27/02/2014

Joan Isaac homenatja Salvador Puig Antich amb l'espectacle 'Cançons d'amor i anarquia'

El concert, inclòs en el Festival BarnaSants, se celebrarà aquest diumenge al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat, i hi participaran Dani Flaco, Anna Roig i Jaume Arnella, entre d'altres

Acn
2 min
El director del Barnasants, Pere Camps; el cantautor Joan Isaac, i Sergio Sacci, fundador del festival de Tenco

Barcelona'Cançons d'amor i anarquia' és el nom de l'espectacle amb què el festival BarnaSants recordarà Salvador Puig Antich, coincidint amb els 40 anys de la seva execució, a les darreries de la dictadura franquista. A proposta del festival, Joan Isaac ha dissenyat un concert on sonaran cançons que expliquen la tradició anarquista, "des de la Comuna de París fins a l'assassinat de Puig Antich". I és que l'espectacle no només vol homenatjar el jove militant del MIL, sinó reivindicar l'herència dels ideals anarquistes que ell va defensar. El concert combinarà música, audiovisuals i dansa, i hi actuaran músics com Dani Flaco, Anna Roig o Jaume Arnella. Serà aquest diumenge al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat.

Joan Isaac repassarà per ordre cronològic temes emblemàtics de la causa anarquista i llibertària, amb una formació base de piano (Enric Colomer), baix (Jordi Camp), bateria i percussió (Lluís Ribalta) i guitarres i banjo (Josep Traver). Són cançons que, en opinió d'Isaac, no només tenen el caràcter reivindicatiu sinó també "una idea romàntica, humana" de com podrien ser les coses.

L'homenatge del BarnaSants transcendeix la figura de Salvador Puig Antich i s'estén a l'ideal anarquista. En aquest sentit, el director del festival, Pere Camps, i Joan Isaac coincideixen plenament en la idea que l'anarquisme "ha estat la punta de llança" de moltes de les lluites que s'estan produint en l'actualitat.

L'espectacle ha comptat amb la col·laboració de Sergio Sacci, fundador de l'equivalent italià del Barnasants, el Festival de Tenco. Sacchi ha estat "determinant", expliquen, en la confecció del relat cronològic del concert. I aquest és un dels motius pels quals 'Cançons d'amor i anarquia' es podrà veure també en aquest festival italià de cançó el proper 3 de maig (Teatre del Casino de Sanremo).

El concert inclou disset cançons, precedides per breus peces audiovisuals amb imatges d'arxiu que situen el context en què van ser creades o el tema que aborden. Com que les fonts on Isaac ha anat a buscar cançons que parlessin d'esdeveniments històrics relacionats amb la causa anarquista són de països diversos, a l'espectacle es cantaran cançons en fins a cinc idiomes: català, castellà, italià, anglès i francès.

El repertori serà interpretat per diversos artistes convidats a participar en l'homenatge, a més del mateix Joan Isaac. Entre ells s'hi compten el cantautor italià Olden, Sílvia Comes, Wayne Scott, Anna Roig, Dani Flaco, Jaume Arnella i Joan Carlos Biondini, entre altres. A través de les seves veus, els espectadors recorreran passatges prou coneguts de la història contemporània que impliquen l'anarquisme: la Comuna de Paris (1871), la lluita pels drets laborals a Chicago, la fundació de la CNT i la primera acció del grup espanyol Los Soliddarios, la fugida de Durruti de l'Argentina, l'assassinat de Quico Sabaté, el maig francès i l'execució de Puig Antich, el 2 de març de 1974.

Aquest darrer episodi serà recordat a través de la cançó de Joan Isaac 'A Margalida', que el cantautor va dedicar a qui havia estat la parella de Puig Antich, després que es fes fonedissa, dos anys després de la seva execució.

stats