NARRATIVA
Cultura 10/12/2010

Follett, Catalunya i el segle

Ken Follett ja ha publicat la primera part de la seva ambiciosa crònica del segle XX. Ha anunciat que, en el segon volum, Catalunya tindrà un paper fonamental

Redacció
2 min

BarcelonaAquest matí, a dos quarts d'onze, RAC1 ha emès una entrevista amb l'escriptor gal·lès Ken Follett, el cèlebre autor d'un dels best-sellers més llegits dels últims anys, Els pilars de la terra. Plaza&Janés ha publicat les traduccions catalana i castellana de La caiguda dels gegants, la primera part d'una trilogia sobre el segle XX –una obra que li portarà, calcula, uns set anys de feina–. Aquesta primera entrega se centra en els temps de la Primera Guerra Mundial. "La Segona Guerra Mundial va ser molt més diabòlica. Hi havia el feixisme, l'enemic comú, i això sempre alimenta molt més els artistes. Per això s'ha preferit crear ficció entorn a la Segona Guerra Mundial, i hem oblidat la Primera. Per què van guanyar els bolxevics? Per què les dones van aconseguir el dret a vot? Tot això és un enigma per a nosaltres", deia Follett. "Espero que, quan la gent acabi de llegir el meu llibre, tanqui algunes d'aquestes preguntes."

Enguany està treballant en la segona part, i ja ha anunciat que la Guerra Civil Espanyola hi tindrà un paper important. "Simbòlicament, és un esdeveniment molt important, i forma part del coneixement comú", deia Follett. Certament, és l'avantsala de la Segona Guerra Mundial, de la lluita contra els feixismes. Ken Follett ha avançat, a més a més, que Catalunya hi tindrà una importància cabdal, tot i que encara no ha escrit aquest capítol. "Ja en sabia una mica, de la identitat catalana, i m'he estat informant i llegint aquests dies."

Follet s'ha mostrat com un home rigorós i disciplinat. Pot escriure on sigui, tot i que li agraden les biblioteques. Treballa, com un rellotge, des de les 7 del matí fins a les 5 de la tarda; sense cap cerimònia supersticiosa ni ritual. Encara així, el seu cap és més a prop de la literatura que de la vida. "Visc molt més en la meva imaginació que no pas en el món real." Pensa que la seva darrera novel·la té molt d'històric, però, com passava a Els pilars de la terra, la part humana és molt important. A més a més, la història té orígens autobiogràfics, arrelats en la història dels seus avis, Arthur Evans i Tom Follett. Espera que la segona part de l'obra estigui llesta dintre d'un parell d'anys.

stats