Repressió franquista

Troben restes que podrien ser de tres de les cinc milicianes republicanes del capità Bayo executades a Mallorca

S'han exhumat els esquelets d'una vintena de víctimes al cementiri de Manacor

3 min
Imatge de les milicianes que formaren part del desembarcament de Bayo.

PalmaEl Govern balear ha anunciat aquest dimecres que s'han trobat a les fosses del cementiri de Son Coletes, a Manacor, les restes de tres dones que podrien ser milicianes del desembarcament del capità republicà Alberto Bayo a Mallorca. Cal recordar que van arribar cinc milicianes a l'illa, i que el bàndol colpista les va executar el setembre de 1936. Els cossos d'aquestes tres dones s'han trobat juntament amb els de 17 víctimes més dels franquistes en la tercera fase d'excavacions del cementiri manacorí, inclosa en el Quart Pla de Fosses.

Des que va començar la tercera intervenció a Son Coletes, el 8 de febrer, s'han localitzat dues delimitacions de l'antic recinte, la continuació de les fosses que es van documentar a les campanyes de 2020 i 2021, i set fosses noves en direcció nord-est. Ha estat precisament en aquestes fosses noves on s'han recuperat les restes d'una vintena de persones, 13 de les quals tenen un esquelet complet, o sigui que les obres de remodelació del cementiri no van afectar aquestes restes.

Segons l'executiu balear, les característiques i la roba –cremalleres i espardenyes amb sola de goma entre altres elements– dels cossos que s'han trobat fins ara fan pensar que podria tractar-se de milicians i milicianes que van formar part del desembarcament del capità Bayo a l'estiu de 1936. A la fossa número 14, la més allunyada de la porta, és on s'han trobat els esquelets de les dones. Per les característiques de l'enterrament –de bocaterrosa, l'una sobre l'altra i cobertes de calç–, el més probable és que les enterressin simultàniament.

La hipòtesi que es treballa a hores d'ara és que siguin tres de les cinc infermeres de l'expedició d'Alberto Bayo executades el 5 de setembre de 1936 per les tropes colpistes que dirigia el feixista italià Arconovaldo Bonaccorsi, conegut com el comte Rossi. Aquest grup i els de les Roges del Molinar serien els dos de dones assassinades a Son Coletes. "La teoria que treballam és que formin part del grup de milicianes assassinades entre el 4 i el 5 de setembre de 1936, però a hores d'ara no tenim cap confirmació. Hem d'esperar els resultats de les anàlisis antropològiques i genètiques. Però hi ha moltes probabilitats que siguin elles, perquè no es coneix cap altre grup de dones assassinades totes juntes", ha explicat el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

En paral·lel a les tasques de laboratori per confirmar si realment es tracta de les milicianes, els arqueòlegs i antropòlegs d'Aranzadi i ATICS continuaran els treballs d'excavació i exhumació en el cementiri de Manacor al llarg de les setmanes vinents –la durada estimada d'aquesta intervenció és d'entre quatre i cinc mesos–. "Encara queden àrees per explorar i fosses per obrir. Esperam ampliar el nombre de víctimes localitzades", ha dit el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, a més de recordar que a hores d'ara ja s'han trobat les restes de 106 persones en el cementiri manacorí.

La història de les milicianes

L'operació republicana a Mallorca, liderada per Alberto Bayo (Cuba, 1892), va durar menys de seixanta dies: el desembarcament es va dur a terme el 16 d'agost de 1936 i la retirada immediata es va ordenar el 3 de setembre. Però molts combatents no van arribar a temps al vaixell i es van haver de quedar a l'illa, entre els quals les milicianes, afusellades a Son Coletes. Gonzalo Berger, Tània Balló i Jaume Miró, autors del documental Milicianes, van investigar durant dos anys i mig la identitat d'aquestes dones que van venir a Mallorca, les quals apareixen a la fotografia que es va fer a l’escola Dracma de Manacor el 4 setembre de 1936 que il·lustra aquesta notícia. Teresa Bellera, les germanes Daría i Mercedes Buixadé i María García són els noms de quatre de les cinc milicianes, i els investigadors continuen intentant esbrinar qui és la cinquena dona, l'única que mira a càmera –a l'esquerra de la fotografia–. De moment, les hipòtesis apunten a dues identitats possibles: Amalia Lobato i Ramona Soldevila. Però encara no hi ha res confirmat.

stats