Cultura 25/03/2015

Núria Espert: "El Premi és com unes postres després del nostre 'Rei Lear' al Teatre Lliure"

L'actriu i altres premiats, com Francesc Parcerisas i Xavier Pla, expressen les seves emocions en estar distingits amb el Premi Nacional de Cultura 2015

Acn
2 min
Els guardonats als Premis Nacionals de Cultura / PAU CORTINA / ACN

BarcelonaL'actriu Núria Espert, el poeta Francesc Parcerisas, el director de la Càtedra Josep Pla Xavier Pla i el grup de música folk Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries han estat quatre dels deu guardonats al Premi Nacional de Cultura 2015. Els quatre han valorat aquest reconeixement a la seva trajectòria professional en el món de la cultura.

Núria Espert ha remarcat que ser reconeguda en un any tan intens professionalment és tota una sort: "El Premi és com unes postres després del nostre 'Rei Lear' al Teatre Lliure". A més, l'actriu ha manifestat que és una alegria "ser part" d'un palmarès tan divers i "on hi ha tanta gent important". "Ha estat una verdadera sorpresa i ho he acceptat encantada", ha afegit.

El poeta Francesc Parcerisas ha valorat el premi com un reconeixement a la tasca que fan els "autors amb els editors". Als 70 anys, Parcerisas afirma que l'edat és la seva "jubilació laboral" i espera que no la seva "jubilació poètica", "però és un canvi d'etapa des del punt de vista personal" i ho recordarà sempre amb aquest premi. En aquest sentit, ha assegurat que "no és el final d'una etapa, però sí la culminació d'una trajectòria" i que se sent "molt agraït i feliç".

Artur Gaya, conegut com a Quico el Célio, porta més de vint anys de carrera artística amb el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. "No és gens fàcil treballar per la cultura ni fer-ho des de Terres de l'Ebre i el Premi Nacional ajuda a tirar endavant", explica Gaya. A més, el músic ha volgut agrair molt "la sensibilitat" de la gent que els ha escollit perquè a més és un premi, ha recalcat, que els hi dóna "la institució que representa el país i és molt especial".

El director de la Càtedra Josep Pla, Xavier Pla, ha rebut el Premi Nacional de Cultura amb "sorpresa, emoció i agraïment". "Contràriament al que diuen alguns Catalunya és un país molt agraït amb els seus creadors", ha defensat, i ha destacat que aquest reconeixement està "vinculat a una trajectòria" al llarg de la qual hi ha persones que l'han ajudat molt, com Josep Maria Castellet i Jaume Vallcorba.

stats