ARQUITECTURA
Cultura23/10/2015

48H Open House: més edificis i més participatiu

El Festival d’Arquitectura de Barcelona obre les portes de 190 espais singulars aquest cap de setmana

Antoni Ribas Tur

BarcelonaEl 48H Open House Barcelona ja no és sinònim només de visitar durant un cap de setmana edificis emblemàtics que no estan oberts al públic. El Festival d’Arquitectura de Barcelona ha evolucionat. La sisena edició, que se celebra aquest dissabte i diumenge, a més de les visites, inclou nombroses activitats paral·leles i nous formats de rutes, que busquen potenciar el coneixement de l’arquitectura entre el gran públic i reforçar la connexió del festival amb Barcelona i amb la localitat que hi conviden des de fa tres anys. “Saber com es concep un espai i què és l’important d’un edifici et permet després aplicar-ho a la teva vida privada”, assegura la directora del 48H Open House, l’arquitecta Elisenda Bonet.

“El festival -afegeix- s’ha anat estenent com una taca d’oli per l’àrea metropolitana [repeteixen Vilassar de Dalt i Santa Coloma de Gramenet] perquè creiem que l’espai i el gaudi del patrimoni no tenen fronteres”. Aquest any obren les portes 190 espais, prop de 30 més que l’any passat. 64 d’aquests edificis són noves incorporacions. El creixement de la xifra d’edificis farà que el festival superi els gairebé 50.000 visitants de la passada edició. Destaquem deu de les noves propostes.

01. Can Negre

Cargando
No hay anuncios

Josep Maria Jujol, col·laborador de Gaudí al Parc Güell i la Pedrera, entre d’altres, és el protagonista d’aquesta edició del festival: Sant Joan Despí, on hi ha dues de les seves obres més emblemàtiques -Can Negre i la Torre dels Ous-, és la ciutat convidada. Aquests dos edificis estan inclosos dins una ruta de la seva obra que s’ha enriquit amb motiu del 48H Open House. Una de les novetats barcelonines, Santa Maria del Pi, també porta el segell de l’arquitecte: va ser l’encarregat de restaurar-ne la rosassa després de la Guerra Civil. Pel que fa als edificis de l’arquitecte habituals al 48H Open House, tornen a participar-hi la Casa Planells i els Tallers Manyach, reconvertits en una escola.

02. Casa de la Seda

Cargando
No hay anuncios

Els esgrafiats de la Casa del Gremi dels Velers, a la Via Laietana, estan considerats els millors del segle XVIII que hi ha a Barcelona. La Casa de la Seda, ubicada a la planta principal, destaca pel luxe dels interiors.

03. La casa por el tejado

Cargando
No hay anuncios

Aquesta empresa es dedica a instal·lar habitatges prefabricats en els àtics d’edifici que no han esgotat l’edificabilitat. A més, les noves cases aprofiten les infraestructures existents. Com s’hi deu viure? Es pot comprovar al carrer Llúria, 41.

04. Domus romana al carrer Avinyó

Cargando
No hay anuncios

Els amants de la cultura clàssica estan d’enhorabona. Aquesta edició del festival inclou dos nous espais de la Barcelona romana: la domus del carrer Avinyó i la del carrer Sant Honorat. Una altra de les localitats participants, Vilassar de Dalt, presenta una altra construcció de l’època: els forns romans de la Fornaca.

05. Casa Gallart i Parc de les Heures

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat Lluís Companys va residir durant la Guerra Civil a l’habitatge de Josep Gallart Forgas -avui conegut com el Palau de les Heures- i s’hi va construir un refugi antiaeri que està en molt bon estat de conservació. Gallart s’havia fet aixecar un palau majestuós a finals del segle XIX per competir amb el seu veí de la finca del Laberint d’Horta.

06. Centre cívic Baró de Viver

Cargando
No hay anuncios

Aquest edifici és l’únic de l’Estat que ha rebut la qualificació LEED Platinum, el màxim guardó internacional de l’arquitectura sostenible, i el Beyond Building Barcelona de Construmat 2015 per la seva sostenibilitat i l’optimització de recursos. L’estructura utilitzada és industrial, prefabricada i lleugera i el complex inclou un hort.

07. 150 habitatges als terrenys de l’Estació de França

Cargando
No hay anuncios

La volumetria complexa d’aquest edifici de Conxita Balcells, que encara està per estrenar, respon a diversos objectius. L’arquitecte l’ha volgut posar en relació amb els blocs veïns i fer-lo dialogar amb el teixit urbà de la Barceloneta.

08. Estudi Barozzi-Veiga

Cargando
No hay anuncios

Els guanyadors del premi Mies van der Rohe d’arquitectura europea per la Filharmònica de Szczecin obren el seu despatx al públic. L’estudi està ubicat a la Casa Francesc de Paula Vallet, un edifici catalogat de Gabriel Borrell que destaca per la tribuna de la façana principal i els elements decoratius i de forja.

09. Habitatges per a gent gran Torre Júlia

Els encarregats d’ensenyar els habitatges seran els mateixos residents. La Torre Júlia té 17 pisos, representa l’actualització de la tipologia d’habitatges per a gent gran i va fer mereixedors del premi Ciutat de Barcelona Pau Vidal, Sergi Pons i Ricard Galiana. No és l’únic bloc d’habitatges per a gent gran que obrirà les portes. També es podrà visitar el Joan Torras a Sant Andreu i els de la Barceloneta.

10. Torre de compensació a Sant Joan Despí

Un edifici creat per compensar la pressió de l’aigua entre la dessalinitzadora del Prat de Llobregat i les instal·lacions d’Aigües Ter Llobregat d’Abrera no sembla que pugui ser gaire atractiu. Però Manuel Ruipérez va girar la truita de l’encàrrec incorporant-hi plaques solars i el va convertir en un edifici que té un aire escultòric.