Cultura 16/03/2015

Les peces destruïdes per l'Estat Islàmic a l'Iraq eren originals?

Les autoritats dels museus d'antiguitats de l'Iraq asseguren que, en part, es tractava de rèpliques de les obres fetes de guix

Ara
2 min

BarcelonaEl Museu Nacional de l'Iraq, a Bagdad, va reobrir les portes a finals de febrer, pocs dies després que l'Estat Islàmic (EI) pengés un vídeo a Internet en què uns militants d'aquest grup destruïen amb martells unes estàtues assíries d'un museu de Mossul (a l'Iraq). Però segons les declaracions de Haytham, un dels conservadors del museu al mitjà dw.de, "a Mossul no s'han destruït cap de les obres originals, perquè eren còpies".

A més, el conservador afegeix que totes les obres originals encara són al museu, i d'altres es troben a galeries estrangeres, fins i tot n'hi ha en portals de venda per internet perquè l'EI ha utilitzat aquests tresors per finançar-se. La responsable del departament d'Antiguitats i responsable del patrimoni cultural de l'Iraq, Fawyze al-Mahdi, confirma les paraules del conservador, i assenyala que cal fixar-se en el vídeo penjat, en què es veu clarament que les peces són de guix, i, per tant, "cap dels objectes és original".

Tot i això, Al-Mahdi afirma que les milícies terroristes han robat obres de fang i fusta i altres objectes de valor per vendre'n a l'estranger i, així, obtenir-ne finançament. Això es provaria amb l'aparició a Alemanya de set peces provinents de Mossul. En el primer saqueig de la ciutat per part de l'EI, al juny, els responsables del museu van fugir a terres properes. En aquell moment, explica, podrien haver robat obres originals.

Al-Mahdi afegeix que és desolador com l'EI està destruint el patrimoni cultural iraquià, i que la lluita entre ídols religiosos que s'està duent a terme és injustificable.

stats