09/03/2016

Els ‘overbookings’ de la Caputxinada

BarcelonaEls temps no han canviat tant. Exactament 50 anys després, el convent dels Caputxins de Sarrià es va tornar a quedar petit per acollir l’acte de commemoració de la Caputxinada, una fita de l’antifranquisme commemorada in situ pel Memorial Democràtic. Overbooking i nostàlgia. No han canviat la disciplina i la puntualitat que el 9 de març del 1966 van servir als estudiants per burlar la policia: quan els grisos es van assabentar del lloc de la reunió, tots els estudiants, professors i intel·lectuals convocats (Jordi Rubió, Joan Oliver, Espriu, García Calvo, Sacristán, Maria Aurèlia Capmany, Antoni Tàpies...) ja eren dins, amb poques ganes de sortir: tot i la por, sabien que havien començat a guanyar.

Amb més cabells blancs, però amb idèntica puntualitat i ordre, centenars d’homes (i algunes dones) van fer cua ahir al vespre, sota la pluja, ordenadament, per accedir a un auditori que novament es va quedar curt. Si fa cinc dècades van haver de dormir al terra, ahir molts van aguantar dues hores a peu dret, impassibles.

Cargando
No hay anuncios

Tot just arribar, veient-los tan soferts, em va fer vergonya passar al davant sota el privilegi de periodista. Vaig afegir-me a la cua amb esperit franciscà. La Júlia Soler, economista, de seguida em va oferir que m’arraulís sota el seu paraigua i es va presentar: “La primera matinada, el Creix [el temut cap de la brigada políticosocial] va deixar entrar el meu pare perquè m’estirés de les orelles i em tragués. Però no vaig voler sortir. Amb el pare va entrar el primer diari, el Correo Catalán, que ja parlava de nosaltres”. La Júlia va acabar deixant a Manuel Sacristán el llit d’una cel·la que li havien assignat i ella va dormir a terra. “Sí, jo he dormit amb el Sacristán!”

El sinistre Creix va tornar a agafar protagonisme durant l’acte. Raimon Obiols, que va parlar en nom dels 18 professors que van incorporar-se a la Caputxinada, va recordar un altre overbooking, el que van patir els professors i intel·lectuals als calabossos de la Via Laietana un cop dissolta a la força la reunió clandestina: l’Oliver anava repetint el seu divertit “Creix... però no et multipliquis” i de nit, insomne, de tant en tant deixava anar un sonor “¡Canallas! ”, que rebia la preceptiva resposta estil 23-F: “ ¡Cállense, coño! ” Obiols també va ser testimoni de com el Rubió, que tenia 79 anys però a qui la Caputxinada havia rejovenit, etzibava a un jove policia “Sóc a casa meva”. Efectivament, havia nascut en aquell immoble de la Via Laietana. I va poder comprovar, encara, com Josep Martorell, nerviós per la sintaxi amb què es transcrivien les seves paraules, esclatava impacient: “¡No, no y no! Primero sujeto, luego verbo y luego predicado ”. En Creix encara va treure el cap un cop més en boca de fra Botam, provincial dels caputxins durant els fets: “Anys després, defenestrat, el vaig veure un dia al carrer, enfonsat: feia llàstima”. Però ja s’ho havia vist a venir. A Sarrià, en un moment s’havia sincerat: “ Vaya usted a saber si esta gentuza dentro de poco seran nuestros gobernantes ”.

Cargando
No hay anuncios

Acolliment, dignitat

Però allò que realment van voler remarcar tant Botam com fra Gil Parés, actual provincial, o fra Castells, un jove bibliotecari durant la Caputxinada, va ser l’esperit d’acollida, dignitat i responsabilitat que els va impulsar a assumir el risc que se celebrés al seu convent, en ple franquisme, l’acte fundacional del Sindicat Democràtic d’Estudiants. Van fer el que sempre havien fet: des del 1587 els franciscans practiquen l’acollida a Sarrià.

Cargando
No hay anuncios

Botam, a més, va voler recordar uns germans caputxins que van sortir per anar a informar el cònsol nord-americà, Mr. Moss, actualment un defensor del procés català. Mentre que l’apunt transversal va venir de la mà de l’exdiputada Teresa Eulàlia Calzada, que va rememorar carinyosament com Mas-Colell li havia retret que no el votés com a delegat estudiantil perquè era comunista. En efecte, l’exconseller convergent aleshores era un dels dirigents estudiantils del PSUC que s’escapava a París amb passaport fals, “no perquè no en tingués, sinó perquè els pares me l’amagaven perquè no fes tonteries: tots érem molt joves!” Paradoxalment, Calzada acabaria com a diputada eurocomunista al Parlament.

L’ overbooking d’ahir també va pagar la pena, sí. I em va recordar altres plens massius als Caputxins en les misses del pare Jordi Llimona o en sessions infantils de cine a l’auditori de la Caputxinada. Acollida, sempre acollida.