Cultura 05/11/2018

Una carta de suïcidi de Baudelaire, subhastada per 234.000 euros

Es tracta d'un document que va escriure abans d'un intent de treure's la vida als 24 anys

Efe
1 min
Signatura final de la carta manuscrita de Baudelaire

ParísUna carta manuscrita de l'escriptor francès Charles Baudelaire que va escriure abans d'un intent de suïcidi al qual va sobreviure el 1845 s'ha subhastat aquest dilluns a França per 234.000 euros, gairebé tres vegades més que el preu màxim de sortida, segons ha informat la casa de subhastes Osenat, que l'havia valorada en una xifra d'entre 60.000 i 80.000 euros. Un col·leccionista privat va aconseguir aquest document en què l'autor de 'Les flors del mal' (1857) deixava per escrit a la seva amant Jeanne Duval els motius pels quals volia suïcidar-se.

La carta que anunciava un dels intents de suïcidi de Baudelaire

"Quan la Jeanne Lemer us entregui aquesta carta, estaré mort", escrivia Baudelaire, que assegurava que vivia en una "horripilant inquietud" i considerava insuportables tant "la fatiga de dormir com la de despertar-se". Els problemes familiars, les crítiques literàries, la falta de diners i l'alcohol van portar l'autor a apunyalar-se en un intent fallit de suïcidi quan tenia 24 anys. N'acabaria vivint 22 més, fins al 1867, quan moriria de sífilis.

El poeta estava turmentat per les crítiques a la premsa sobre les seves obres, en particular 'Les flors del mal', un estat mental que demostren alguns retalls de diaris sobre els quals va gargotejar comentaris i que també s'han subhastat a Orsenat, juntament amb un recull de cartes que li van enviar Delacroix, Victor Hugo i Manet, altres manuscrits de Baudelaire i un poema que va enviar a l'editor Auguste Poulet-Malassis.

stats