Allotjaments sostenibles, un valor afegit

Catalunya ofereix un alt nombre d’allotjaments de ciutat, platja i muntanya que treballen amb criteris de consciència ambiental

4 min
Imatge de l'Avenc de Tavertet, un apart-hotel rural que aplica criteris de turisme sostenible

Després de mesos de confinament, restriccions i angoixes arran de la pandèmia, ¿quin serà el comportament de la població en relació a la sensibilitat mediambiental durant les vacances? ¿S’optarà per un turisme responsable? ¿O per contra aquest any la consciència ambiental no serà un element a tenir en compte? Segons Rosa Garcia, directora de la Fundació Rezero, es veuran dues actituds polaritzades: “Creiem que hi haurà una part de la població que posarà conceptes vinculats a la sostenibilitat i al consum responsable en un segon terme, però també pensem també que hi haurà una altra part de la població que en relació a la pandèmia haurà vist reforçada la necessitat d’avançar cap a un altre model de consum”, explica.

Segons dades de l’Agència Catalana de Residus, la pandèmia ha disparat les deixalles d’envasos de plàstic, amb un increment d’un 19% sense comptar bosses o film d’embolicar. Un escenari que canviarà els pròxims mesos arran de l’aprovació del govern espanyol, aquesta mateixa setmana, del projecte de llei de residus i sols contaminats que estableix limitacions als plàstics d’un sol ús. El text que ara es remetrà al Congrés inclou la prohibició a partir de l’1 de gener del 2023 de distribuir gratuïtament productes de plàstic d’un sol ús i també la posada en marxa d'un impost sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Amb l’entrada en vigor de la norma, quedarà prohibida la introducció en el mercat d’articles com palletes, bastonets, coberts, plats o qualsevol producte fet amb plàstic oxodegradable (plàstics que amb el temps es trenquen en fragments més petits, però que no acaben de desaparèixer) així com les microesferes de plàstic de menys de 5 mil·límetres: “Per a nosaltres, aquest posicionament és molt positiu perquè hi haurà un nou marc normatiu que incidirà en els elements de la cultura de fer servir plàstic d'un sol ús”, apunta Rosa Garcia.

Un camí de no retorn

Explicava José Antonio Donaire, professor de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, just ara fa un any, que “el coronavirus no ha creat una consciència ambiental, sinó que l’ha accentuada”, i que “la demanda d’un model més sostenible en turisme té un llarg recorregut”, afegia. Però per aconseguir una estratègia global en aquest sentit cal, segons el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, que “el conjunt dels actors, també d’aquelles zones més turístiques i potser sota fórmules més convencionals, se sumin d’una manera més decidida i compromesa a aquesta estratègia”.

Per a Tammy Abey, propietària i directora de l’Avenc de Tavertet, “la sostenibilitat, en turisme, no és encara el motiu principal de reserva. És un valor afegit però no el motiu pel qual un client es desplaça a un cert allotjament”. El seu és un aparthotel rural, situat en un paisatge natural sobre cingles enmig de la natura. Ofereix diferents tipus d’allotjament, des de les Casetes (més rústic) fins a les habitacions, estudis i apartaments ubicats a l’ala més moderna, un edifici bioclimàtic construït el 2012 que alberga diferents espais comuns: “Actualment tenim molta feina. Creiem que els clients ens escullen sobretot per la localització, perquè hi ha molta necessitat emocional de trobar-se en espais oberts, on no hi hagi contacte físic i on puguis ser a tocar de la natura. Quan són aquí i comproven que a més a més portem a terme tot una sèrie de mesures i dinàmiques respectuoses amb el medi ambient ho veuen com un valor afegit”, explica.

A l’Avenc de Tavertet, un 40% de l'energia que s'utilitza prové de fonts renovables i treballen amb criteris de responsabilitat social, creant sinergies amb restauradors i proveïdors locals i afavorint una economia circular. A més, tenen en compte la gestió dels residus i el control de l’aigua, tot un conjunt de mesures que apliquen no només a l’aparthotel sinó a tota la finca.

Certificacions per a un turisme responsable

Barcelona va ser la primera ciutat del món a rebre la certificació Biosphere World Class Destination, l’any 2011, per la gestió turística responsable i sostenible de la ciutat. El 2014 la ciutat va rebre el Biosphere Awars for Responsible Tourism en la categoria de destinacions, en reconeixement a l’aposta per desenvolupar un model de gestió sostenible, cosa que la va convertir en tot un exemple de promoció del turisme responsable. El mateix any, la Vall d’Aran va ser la primera destinació de muntanya en obtenir el certificat, fet que la convertiria en un destí respectuós amb el medi ambient i amb la responsabilitat socioeconòmica. Un any més tard, el 2015, Catalunya va rebre la certificació Biosphere, i va esdevenir la primera gran destinació turística integral en assolir-la.

La certificació Bisophere l’atorga l’Institut de Turisme Responsable (ITR), un organisme independent creat el 1995 amb l’objectiu d’impulsar accions de desenvolupament sostenible en destinacions i empreses turístiques. Des del primer moment, institucions com la Unesco, la OMT, el programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient i la Unió Europea van donar suport a l’Institut, que s’ha convertit en el primer organisme internacional de turisme sostenible.

Els estàndards de Certificació Biosphere són molt amplis i afecten tots els subsectors turístics i empreses relacionades, des de destinacions fins a tot tipus de serveis turístics, passant per hotels, restauració, turoperadors, museus, comerços, ports esportius, transport, platges, parcs, etc.

Vacances 'ecofriendly'

Els hotels ecofriendly tenen cura de l’entorn i minimitzen l’impacte que pot generar la seva activitat. Aquesta filosofia sostenible l’apliquen d’una manera transversal per aprofitar millor els recursos naturals i per reduir la petjada de carboni.

En coneixes els distintius?

  • Hotels amb el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental: El distintiu és el sistema d'etiquetatge ecològic català que reconeix els hotels més respectuosos amb l'entorn.
  • Hotels amb l’etiqueta Ecolabel: És un sistema per identificar els productes i els serveis europeus més respectuosos amb el medi ambient.
  • Hotels amb l’EMAS implementat: És un sistema per identificar els productes i els serveis europeus més respectuosos amb el medi ambient.
  • Hotels amb Certificació Biosphere: És l'única certificació aprovada oficialment pel Global Sustainable Tourism Council (GSTC) a escala mundial i s'alinea totalment amb els Criteris Globals de Turisme Sostenible desenvolupats per aquest organisme internacional.
  • Hotels amb la Carta Europea de Turisme Sostenible: Acreditació d'àmbit europeu, atorgada per la Federació Europarc, que certifica que el desenvolupament del turisme en un territori es realitzarà de forma sostenible d'acord amb els objectius de la Carta.

stats