Alimentació

Casa Tarradellas obre un nou molí fariner amb una inversió de 25 M€

El grup alimentari osonenc destina el 100% de la producció de farina a l'elaboració de pizzes

VicLa companyia alimentària Casa Tarradellas ha invertit 25 milions d'euros en la construcció d'un segon molí fariner a Vic. Amb l'entrada en funcionament d'aquesta nova instal·lació, l'empresa reforça el seu negoci de fabricació de pizzes i masses fresques, que representa aproximadament la meitat de la seva producció.

Inscriu-te a la newsletter EconomiaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou molí, de 18.000 metres quadrats i que s'ha posat en marxa aquest any, se suma al que la companyia catalana va inaugurar el 2012. En aquest sentit, Casa Tarradellas és l'únic productor europeu de pizzes fresques que té integrada la fabricació de la farina en la seva cadena productiva. La directora de comunicació de Casa Tarradellas, Miquelina Saborit, justifica la inversió en molins propis pel fet que "com es mol el blat té una repercussió en el producte" final, per la qual cosa la mateixa empresa té interès en poder controlar els estàndards de qualitat i els tipus de farina que necessita per a cada massa.

Cargando
No hay anuncios

Així, el total de la producció de farina produïda en els dos molins es destina a l'elaboració de masses i pizzes per al grup. A més, el segó del blat sobrant del procés de fabricació de la farina es reutilitza per a la producció de pinsos per a bestiar.

El molí funciona amb un personal reduït (per exemple, la producció en si la pot gestionar una sola persona) i té sistemes de tamisatge i aire que permeten emmagatzemar el blat net, a més dels diferents processos de molt per crear les diferents classes de farina. En total, el grup osonenc utilitza fins a 17 tipus diferents de farina, segons la molta del gra i la composició, per fer onze tipus diferents de pizza, a més de masses fresques de pizza, empanada i pasta de full.

Cargando
No hay anuncios

Amb el nou molí, Casa Tarradellas afegeix una capacitat de processament de 12,5 tones de blat per hora, que s'afegeixen a les 18 tones per hora del que ja tenia en funcionament. L'exterior de l'edifici inclou 2.500 plaques solars que aporten un 25% de l'energia que consumeix.

Cargando
No hay anuncios

Importància del negoci de pizzes

El negoci de pizzes i masses fresques representa el 50% de la producció de la companyia, fundada el 1973 a Gurb per Josep Tarradellas i Anna Falgueras, mentre que l'altre 50% és el negoci carni, amb el conegut espetec com a producte més venut, però que també inclou pernil cuit i béicon, entre d'altres. Cal tenir en compte, a més, que una part de la producció de pizzes és per a la companyia valenciana de supermercats Mercadona, que les comercialitza als seus establiments amb un etiquetatge doble tant amb la marca Casa Tarradellas com amb Hacendado, la marca pròpia d'alimentació de la cadena.

Cargando
No hay anuncios

El 2024 Casa Tarradellas va consumir unes 100.000 tones de blat, segons el gerent de la panificadora alimentària de l'empresa, Joan Clotet. La major part del cereal procedia de més de 200 agricultors i cooperatives d'Osona i altres zones de Catalunya –com ara les comarques de Girona i Lleida–, a més de l'Aragó, Navarra, Castella i el sud de França.

Cargando
No hay anuncios

Amb el nou molí, Casa Tarradellas ja compta amb 18 centres de producció diferents repartits per la comarca d'Osona, sobretot a Vic i al municipi veí de Gurb, on té la seu central la companyia. Entre les instal·lacions de l'empresa també hi ha un magatzem de gra per a 3.000 tones d'uns 3.000 metres quadrats de superfície, a més de diverses fàbriques de pizzes, fàbriques de productes carnis, un centre de reciclatge de plàstics i una sala d'especejament.

La plantilla és d'uns 3.000 empleats i el 2023 l'empresa va facturar 1.378 milions d'euros principalment al mercat espanyol –l'exportació representa un 10% del volum de negoci, segons Saborit–, un 18% més que el 2022, amb un benefici de 34,3 milions d'euros.