Immobiliari

Amat avisa que el nombre de pisos disponibles per llogar està caient en picat

La immobiliària assegura que la inversió "quasi ha desaparegut" en aquest sector

2 min
El director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes Amat, durant la presentació de l'Informe del Mercat Immobiliari de l'empresa

Amat Immobiliaris ha advertit que el nombre de pisos de lloguer que gestiona està caient a gran velocitat. Segons aquesta empresa familiar catalana, des del tercer trimestre del 2020 –quan el Parlament de Catalunya va aprovar la llei que limitava els preus dels lloguers– "cada cop tenim menys oferta disponible", segons ha explicat Guifré Omedes, director general de la companyia. En el seu cas, el descens és de l'ordre d'un 20% des del setembre del 2020 fins al tancament del 2021, ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Omedes, hi ha "un motiu únic" que explica aquesta escassedat, que és la regulació (tot i que el Tribunal Constitucional acaba de tombar la limitació del preu dels lloguers) i l'estigmatització que "els polítics, els mitjans i les entitats socials" fan dels propietaris. "Això ens preocupa molt".

"No hi ha inversió [per a aquest mercat], quasi ha desaparegut", ha afegit abans d'explicar que ara "cada vegada hi ha més acumulació de competència per a un mateix immoble de lloguer", fet que "perjudica els més vulnerables" perquè els propietaris sempre preferiran llogar un pis als que tenen les rendes més elevades.

El director general d'Amat també ha detallat que en els últims nou mesos no han venut cap habitatge de dues habitacions i d'obra nova. Aquest tipus d'immoble és el que habitualment compraven els petits inversors per posar-los de lloguer. El fet que no es venguin indica, segons Omedes, que els petits inversors no volen entrar en el mercat de lloguer. De fet: "Detectem constantment pisos que havien estat llogats i que passen a la venda", ha agregat.

"Majoria de petits propietaris"

La gran crítica d'Amat és que es consideri que el mercat immobiliari està dominat per grans tenidors (com els fons d'inversió) quan, en realitat, els petits inversors suposen "el 96% del mercat". "La major part de propietaris tenen un o dos pisos", ha dit Omedes. "No era un mercat especulador, ni de lluny", ha insistit. "Grans tenidors són aquells que tenen capacitat d'influència sobre el mercat, però en aquests casos no era així, en absolut. És absurd".

Una altra derivada, segons la immobiliària, és que els inversors també han perdut interès per reformar els habitatges. "Ha caigut molt el nombre de rehabilitacions", ha explicat Omedes, que veu en els fons Next Generation de la UE una "oportunitat única per rehabilitar habitatge tant com sigui possible perquè el nostre parc és bastant obsolet".

stats