18/09/2020

La banca és i serà cosa de catalans

La fusió acaba d’enterrar un mite clàssic del pessimisme català, que havia considerat durant un parell de generacions que la banca era només qüestió de madrilenys i de bascos.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

CaixaBank compra Bankia perquè ara per ara tots els bancs tenen problemes greus de supervivència: el Deutsche Bank val ara un 7% del que valia abans de la crisi financera de 2007. Ningú no dubta del Banco Santander, però no està gens clar que el BBVA i el Sabadell no siguin absorbits a curt termini per algú.

Cargando
No hay anuncios

La lògica de la fusió no és política sinó de viabilitat. La tecnologia ha fet que les oficines estiguin esdevenint tan obsoletes com les cabines telefòniques, i els baixos tipus d’interès comprimeixen els marges de benefici. Els bancs necessiten retallar despeses i una fusió facilita el tancament d’oficines i la reducció de l’estructura directiva de les entitats.

CaixaBank serà, després de la fusió, una anomalia: un gran banc europeu amb amo. Amb amo, perquè la Fundació La Caixa serà propietària d’un 30% del seu capital. La norma és que el primer accionista sigui un fons americà amb menys del 5%. Per exemple, en el cas del Banco Santander i del Deutsche Bank aquest accionista és BlackRock. Per contra, la presència del FROB no té importància perquè el BCE no permetrà que hi pinti gaire.