Limitar o no el preu del lloguer: l'habitatge entra en campanya

El PSC, Esquerra, els comuns i la CUP es mostren favorables a fixar un topall, mentre que Junts, el PP, Cs i Vox ho consideren ineficaç per rebaixar el preu

3 min
Habitatge a la ciutat de Barcelona.
Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes Desplega
1
Pagesos: una revolta contra la competència deslleial que intenta implicar els polítics
2
Ampliar o no l'aeroport del Prat? La Ricarda i la promesa del 'hub' divideixen el debat
3
Limitar o no el preu del lloguer: l'habitatge entra en campanya
4
El padró, una obligació i un dret ple de traves
5
Prostitució, l'etern debat que ningú s'atreveix a resoldre
6
"Viuen per robar": com s'atura la multireincidència?
7
Catalunya, reina de l'autoconsum però a la cua en parcs eòlics i fotovoltaics
8
La jubilació de metges i l'envelliment amenacen amb el "col·lapse" del sistema sanitari
9
Catalunya hauria de recaptar tots els seus impostos? Què en diuen els partits?
10
Deures, sí o no?: "N'hi ha d'haver, però pocs i senzills"
11
Sobra aigua a l'Ebre per transvasar a Barcelona?
12
Què volen fer els partits amb l'impost de Successions?
13
La immersió lingüística: un model esgotat?
14
A favor o en contra dels macrofestivals?

BarcelonaSón moltes les dades que acrediten que l'accés a l'habitatge s'ha convertit en un problema de primer ordre. I des de fa temps. Però el que l'ha situat com mai en el centre del debat han sigut les mesures per garantir-lo, especialment el control als preus dels lloguers, recollit en la llei d'habitatge aprovada fa un any, just un mes abans de les eleccions municipals i autonòmiques. Ara, un any després, aquest debat segueix més viu que mai.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que les xifres no han fet res més que empitjorar: llogar un pis a Barcelona val de mitjana 1.178 euros al mes, mentre que a Catalunya costa 854 euros, segons dades de les fiances de lloguer dipositades a l'Incasòl. Fa un any i mig que es baten rècords. Això passa especialment en les zones tensionades; a Catalunya agrupen 140 municipis, tot i que el Govern ha iniciat la declaració de 131 localitats més.

Evolució del lloguer mitjà contractual l’última dècada
Dades trimestrals en euros mensuals

Els lloguers de temporada van créixer un 17% en un any, mentre que els residencials ho van fer un 0,5%, segons dades de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge (OHB). Una altra dada: el 40% dels anuncis de lloguer de la Barceloneta són de temporada. A les grans ciutats fa temps que es busca calibrar l'impacte dels expats, mentre que a altres parts del país, com a l'Alta Ribagorça o la Vall de Boí, el conflicte neix de la proliferació dels pisos turístics. En aquesta legislatura, el Govern va intentar regular-los via decret, però el Parlament va deixar-ho en mans dels ajuntaments. També van quedar en paper mullat els 1.219 milions d'euros per a l'habitatge previstos en els pressupostos catalans, ja que finalment no van tirar endavant els comptes i s'han convocat eleccions anticipades.

L'habitatge, en campanya

Si bé aquestes dades han situat com mai la crisi de l'habitatge en el debat públic, com també ho han anat fent de mica en mica les sonades accions legislatives per revertir-la –des del topall català als lloguers, que va durar 18 mesos perquè la va tombar el Tribunal Constitucional, fins a la llei d'habitatge estatal, que inclou l'índex de control als preus de govern espanyol–, la marató electoral iniciada fa un any amb les municipals i autonòmiques del 28 de maig, seguides de les generals del 23 de juliol, ha acabat de situar l'habitatge en boca de tothom.

L'abril del 2023, en només 10 dies, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va arribar a fer tres anuncis en matèria d'habitatge que suposaven més de 100.000 pisos destinats al lloguer social –20.000 immobles nous en terrenys del ministeri de Defensa, 50.000 de la Sareb i 43.000 pisos d'obra nova i rehabilitats–. De fet, Espanya necessita 1,5 milions de lloguer social per atrapar els països de l'OCDE. Un mes abans, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia promès 10.000 nous pisos de lloguer social en tres anys. Faltaven poques setmanes per la primera contesa electoral de l'any passat.

Ara, pocs dies abans d'una nova cita electoral a Catalunya, la tònica s'ha repetit: Sánchez va anunciar l'eliminació dels visats d'or, les anomenades golden visa, que des del 2013 permetien a la població estrangera obtenir el permís de residència a canvi d'una inversió de més de 500.000 euros per a la compra d'un habitatge. A altres llocs del món, com Nova Zelanda, Amsterdam, el Canadà i Andorra, directament han apostat per la prohibició que els estrangers comprin pisos.

El cert és que ja fa molts mesos que hipotecar-se surt car, mentre els preus de compravenda s'han mantingut per la compra al comptat i l'ajuda familiar, sobretot en les grans ciutats. En aquest àmbit, el govern espanyol va habilitar un aval perquè joves i famílies comprin el seu primer habitatge. Sánchez també va anunciar la seva aprovació en plena campanya de les passades eleccions gallegues. I, com totes les iniciatives anteriors, no li han faltat partidaris ni detractors. Però si hi ha un element que sobrevola tota la resta és l'impacte del control als lloguers: provocarà els efectes desitjats? Encara és una incògnita. Recentment el Govern ha aprovat un decret llei per regular el lloguer de temporada i el d'habitacions per evitar-ne l'ús fraudulent.

Estan a favor que el Govern limiti el preu del lloguer? Com?

La postura dels partits
  • PSC: a favor

    El PSC es mostra a favor de la regulació en aquelles zones tensionades i en aquells municipis on els preus estan desorbitats, però d'acord amb l’índex de preus aprovat pel govern espanyol.

  • ERC: a favor

    Els republicans aposten per la limitació. Malgrat reivindicar la declaració de zones tensionades, com propugna la llei estatal, defensen l’índex de la llei catalana tombada pel TC.

  • Junts+: en contra

    Junts veu que el control s’ha demostrat ineficaç i no hi estan a favor, i proposen mesures com construir lloguer assequible de la mà dels privats, incentius fiscals a propietaris que lloguin a joves i famílies vulnerables.

  • Vox: en contra

    Vox s’ha oposat a qualsevol regulació del preu del lloguer en l'àmbit estatal i al Parlament. Volen derogar qualsevol legislació en aquest sentit i proposen liberalitzar el sòl i construir de la mà dels privats.

  • CUP: a favor

    Estan a favor de regular els lloguers i proposen, malgrat el no del TC, impulsar una altra llei catalana pròpia per topar-los garantint que el seu preu no superi el 30% dels ingressos de la llar.

  • Comuns Sumar: a favor

    Els comuns estan a favor que es limiti, però creuen que l’actual legislació es queda curta i proposen regular també el lloguer de temporada i d’habitacions, que s’utilitza per esquivar la limitació.

  • Cs: en contra

    Ciutadans està en contra de regular els lloguers, i la seva recepta a la crisi d’habitatge passa per incrementar el parc d'habitatge social fins al 15%.

  • PP: en contra

    Els populars s’oposen a la limitació i defensen que aplicar-la fa que es redueixi l’oferta disponible. La seva proposta passa per donar facilitats a la construcció i promoure l’habitatge social.


Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes
Vés a l’ÍNDEX
stats