Habitatge

El 40% dels anuncis de lloguer de la Barceloneta són de temporada

Els arrendaments temporals a Barcelona creixen un 17% en un any i els residencials un 0,5%

3 min
Imatge d'arxiu del barri de la Barceloneta

BarcelonaNomés cal fer una cerca ràpida a Idealista: si es busca un lloguer habitual a la Barceloneta, s'ha d'esquivar uns quants anuncis d'arrendaments de temporada. És l'anècdota que confirma la dada. El 40,5% dels anuncis de lloguer en aquest barri marítim barceloní són de temporada, la proporció més alta de la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest entramat de carrers marítims del districte de Ciutat Vella és el cas paradigmàtic d'una modalitat de lloguer que s'està estenent per tota la ciutat: dos de cada deu anuncis de lloguer (18%) ja són de temporada. Uns 10.000 en total. Per agafar perspectiva, en un any –de juny del 2022 a juny del 2023– l'oferta de lloguers de temporada va créixer un 17,6%, mentre que el residencial només va pujar un 0,5%, és a dir, 35 vegades menys. Les ofertes de lloguer turístic van augmentar un 3,5%.

Així ho recull un informe preliminar publicat aquesta setmana per l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona, al qual ha tingut accés aquest diari, i que analitza l'evolució de l'oferta de lloguer a partir de dades del portal immobiliari Idealista del segon trimestre dels anys 2022 i 2023.

Les ofertes de lloguer de temporada a Barcelona
Pes relatiu sobre el total de les ofertes de lloguer de cada barri, dades del juny del 2023

Fora de la llei

Aquest tipus de contractes han de ser superiors a 31 dies, perquè si no es considerarien allotjaments turístics i requeririen una llicència d'habitatge d'ús turístic, i el llogater ha d'acreditar que té una primera residència en un altre lloc. Contràriament al que es creu, no tenen un topall màxim, de manera que poden ser superiors als 11 mesos.

La llei 29/1994 d'arrendaments urbans no estableix de manera explícita el lloguer de temporada ni tampoc la seva durada, mentre que la llei d'habitatge aprovada el maig passat tampoc hi entra: l'únic que recull d'aquesta modalitat és la creació d'un grup de treball per a la seva regulació.

Aquest buit, alerten els experts, pot crear efectes no desitjats tenint en compte que aquesta última norma incorpora la contenció de rendes del lloguer d'habitatge per a residència permanent, amb l'índex de control als preus com a màxim exponent, i en vigor des de fa una setmana.

A la Sagrada Família es dispara un 50%

El juny de l'any passat, un mes després de l'aprovació de la llei d'habitatge, el barri amb més ofertes de lloguer de temporada en nombres absoluts era la Dreta de l'Eixample, amb 475, seguit de quatre barris que són al seu voltant: el Raval (387), Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (318), el Barri Gòtic (266) i l’Antiga Esquerra de l’Eixample (213).

En termes relatius sobre el total d'ofertes de lloguer, la Barceloneta està en primer lloc, on els lloguers de temporada representen el 40,5% del total, seguida de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (29,6%), el Barri Gòtic (28,5%), el Poble-sec (28,4%) i el Raval (28%).

Els barris on més han crescut aquests lloguers entre juny del 2022 i juny del 2023 són la Sagrada Família (47,9%), Sant Pere, la Dreta de l'Eixample (39,7%), Santa Caterina i la Ribera (34,7%) i la Nova Esquerra de l'Eixample (33%).

1.900 euros el lloguer

El preu medià (el valor central en una distribució de dades) de l'oferta de lloguer residencial a Barcelona era de prop de 1.800 euros al mes en el segon trimestre de 2023, un 18,4% més que un any enrere, mentre que el de l'oferta de lloguer de temporada a la capital catalana estava lleugerament per sobre dels 1.900 euros, amb un increment de l'11% respecte al segon trimestre de 2022.

El preu medià més elevat entre els 10 barris de Barcelona que concentren una oferta de lloguers de temporada més gran en el segon trimestre del 2023 correspon a la Dreta de l'Eixample, amb 2.610 euros. El segueixen el Barri Gòtic, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Vila de Gràcia i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, tots ells amb preus superiors als 2.000 euros.

Ara bé, en comparació amb el segon trimestre del 2022, els barris que experimenten un creixement interanual del preu dels lloguers de temporada més important són la Barceloneta i Gràcia, amb una variació superior al 50% en el primer cas i del 25% en el segon. A la resta de barris, aquest augment se situa al voltant de 10%.

stats