Habitatge

Sánchez anuncia la fi dels visats d'or a estrangers rics per la compra d'habitatge

El consell de ministres d'aquest dimarts estudiarà un informe que preveu posar fi a les 'Golden Visa' creades pel PP l'any 2013

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, en un acte a Sevilla

MadridL'eliminació dels visats d'or, les anomenades Golden Visa, és més a prop. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat des de Dos Hermanas (Sevilla) que el consell de ministres estudiarà aquest dimarts un informe per reformar la llei del Partit Popular del 2013 que permet a la població estrangera obtenir el permís de residència espanyol per tres anys amb la compra d'un habitatge, sempre que la inversió sigui com a mínim de 500.000 euros. Es tracta, doncs, d'un primer pas (de moment es desconeix la lletra del canvi normatiu) per eliminar aquesta fórmula que ara tenen les persones riques per aconseguir el permís de residència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Al voltant del 94% dels visats per a inversors estan vinculats a inversions immobiliàries", ha explicat el cap de l'executiu de l'Estat, que ha defensat que amb aquest pas es dona "prioritat a la funció social de l'habitatge". Des del govern espanyol posen d'exemple que ciutats com Barcelona, Madrid, Màlaga, Alacant i València són les més demandades per a aquest tipus d'operacions. Alhora, són ciutats on el mercat de l'habitatge està més tensat. De fet, la inversió a través del sector immobiliari és una de les vies d'entrada a Espanya més utilitzada pels estrangers no residents. El govern espanyol xifra en unes 10.000 les autoritzacions de visat a través de les Golden Visa.

Més enllà de l'anunci, el fet és que el govern espanyol fa temps que té aquesta mesura en el punt de mira. Fa poc més d'un any, el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions confirmava que estudiava reforçar aquest tipus de visat. Era una mesura que havien exigit partits com Més País, que fins i tot s'havia reunit amb el ministeri que aleshores pilotava José Luís Escrivá (PSOE) per traslladar-li la seva proposta. Però la convocatòria electoral a l'Estat va deixar la mesura en un calaix. Ara tot just es reobrirà i, per tant, caldrà saber la lletra petita del canvi normatiu.

Incentiu per a la inversió

Els visats d'or que van aterrar a Espanya el 2013 de bracet del PP es van pensar per incentivar la inversió estrangera en un moment de crisi. Encara vigents, suposen atorgar un permís de residència als estrangers que inverteixin més de 500.000 euros en un immoble. El permís és temporal, per tres anys, però renovable.

El cas espanyol no és una anomalia. El cas és que aquest tipus de visats estan estesos en altres països de la Unió Europea, com ara Portugal. Ara bé, l'any 2022 la Comissió Europea ja va demanar als governs que replantegessin la mesura que permet a persones estrangeres adinerades obtenir un permís de residència, així com un habitatge, quan sol ser un procés llarg i difícil per a gran part de la població migrant. De fet, Portugal va decidir l'octubre de l'any passat posar fi al règim d'incentius fiscals per a estrangers d'alt poder adquisitiu perquè va considerar que era una de les causes de l'augment del preu de l'habitatge.

stats