Immobiliari

El Govern duplica els municipis on es regularà el preu del lloguer

Territori inicia la declaració de 131 localitats més com a zones tensionades, que se sumaran a les 140 ja existents

ARA
2 min
El model alemany preveu la limitació de preus en zones tensionades. A la imatge, una grua aixeca una promoció de pisos al mig de Barcelona l’any passat.

BarcelonaL'agost passat el Govern ja va declarar 140 municipis com a zones de mercat residencial tensionat, cosa que permet regular el preu del lloguer i limitar-lo. Ara el departament de Territori ha iniciat els tràmits per ampliar la llista afegint-n'hi 131 més, fins als 271 municipis, on viuen més de set milions de persones, el 90% de la població de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Territori, aquesta ampliació "respon als canvis del mercat de l’habitatge i a la tendència alcista del preu del lloguer que s'ha experimentat els últims mesos".

Entre els nous municipis (vegeu el mapa) on es podrà regular el lloguer, hi destaquen Altafulla, l'Ametlla de Mar i del Vallès, l'Ampolla, Begur, Besalú, Cadaqués, Calonge, Celrà, Deltebre, l'Escala, Gironella, Maçanet de la Selva, Masquefa, Montblanc, Olèrdola, Pals, Piera, la Ràpita, Roses, Sant Jaume d'Enveja, Sant Joan de Vilatorrada, Sils, Ulldecona i Viella, entre molts altres.

Zones de mercat residencial tensionat

Requisits

L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats, i que compleixen algun dels requisits que marca la llei estatal pel dret a l’habitatge:

  • Que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics.
  • Que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers cinc anys un increment acumulat d’almenys tres punts per sobre de l’IPC.

D'aquesta manera, en aquests 131 nous municipis que s'incorporen com a zones tensionades, s'hi podrà aplicar la contenció dels preus del lloguer en els següents supòsits: el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. A més, quan es tracti d’un gran tenidor ­­–la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensionat­­­–, el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.

Ara s'obre un període d'informació pública de 20 dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, s’analitzaran i es respondran i la resolució final es notificarà al ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana perquè la publiqui i pugui entrar en vigor. Quan finalitzi la tramitació, Catalunya tindrà 271 municipis on s’aplicarà la contenció de les rendes, d’acord amb la llei estatal. 

stats