Els 13 mapes clau per entendre els resultats de les eleccions catalanes

Més enllà del partit guanyador a cada municipi, comarca i districte, hi ha una sèrie de mapes que ajuden a analitzar el 12-M

2 min

BarcelonaEl PSC és el gran guanyador de les eleccions catalanes, mentre que l'independentisme en general és el gran perdedor i ja no suma la majoria al Parlament de Catalunya. Els resultats del 12-M són clars, però hi ha una sèrie de mapes que poden ajudar a interpretar els resultats. Us oferim els 13 mapes clau per poder-ho fer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer mapa significatiu és el del partit guanyador a cada municipi (a sobre d'aquestes línies). S'hi pot veure que si bé Junts ha guanyat a la major part del territori, el PSC ho ha fet a les zones més poblades, especialment a les costes de Tarragona i de Barcelona. ERC, en canvi, ha retrocedit significativament respecte del 2021. Això es pot comprovar fins i tot millor amb el mapa del partit guanyador a cada comarca si s'analitza respecte del 2021.

A Barcelona hi ha un canvi significatiu, com podeu veure a continuació: el partit guanyador a cada districte es manté igual que el 2021, amb una excepció: Sarrià-Sant Gervasi, que ha passat de Junts al PP.

El mapa de variació del vot per al PSC, d'altra banda, és eloqüent: els socialistes han millorat els seus resultats a la gran majoria dels 947 municipis de Catalunya, com es pot veure a continuació.

Junts també ha millorat els resultats a molts dels municipis, però no ho ha fet amb la mateixa intensitat que el PSC.

Els republicans, en canvi, han notat el desgast del Govern i han caigut gairebé a totes les poblacions de Catalunya.

De fet, el mapa que compara els vots a Junts i a Esquerra a cada població assenyala clarament el retrocés dels republicans en favor dels de Puigdemont a la major part del país.

Si es mira la diferència entre el vot independentista i el centralista es pot comprovar que, en realitat, els independentistes han deixat de guanyar en molt pocs municipis respecte del 2021, però hi ha dos factors que cal tenir en compte. Encara que han mantingut moltes poblacions, han retrocedit de manera general en percentatge de vot, i han perdut municipis precisament a les àrees més poblades.

El retrocés de l'independentisme a les zones més poblades és més fàcil de veure si es comparen els resultats entre independentisme i espanyolisme per comarques en lloc de fer-ho per municipis.

La distribució de vot per municipis, en canvi, sí que assenyala una altra tendència: el retrocés dels partits d'esquerres i l'avenç de les dretes. La comparació amb el mapa del 2021 indica que les dretes han guanyat terreny, sobretot a l'interior de Catalunya.

El mapa que suma els vots a l'extrema dreta, amb tot, indica que on assoleix un percentatge de vot més significatiu és a l'àrea d'influència de Ripoll, el bastió d'Aliança Catalana, però el suport als extremistes en zones com ara l'àrea metropolitana de Barcelona tampoc es pot menysprear.

D'entre les extremes dretes, si es comparen els resultats de Vox i els d'Aliança Catalana es pot comprovar que l'extrema dreta espanyolista ha guanyat sobretot a la costa, mentre que l'extrema dreta independentista ho ha fet, sobretot, a l'interior del país.

Finalment, un altre mapa clau per entendre els resultats electorals és el de la variació de la participació respecte de les últimes eleccions a Catalunya.

stats