Prostitució, l'etern debat que ningú s'atreveix a resoldre

Feministes i partits estan dividits davant la disjuntiva d'aplicar el model regulador o l'abolicionista

3 min
Pancarta que demana la prohibició de la prostitució durant la manifestació del 8-M del 2024 a Madrid.
Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes Desplega
1
Pagesos: una revolta contra la competència deslleial que intenta implicar els polítics
2
Ampliar o no l'aeroport del Prat? La Ricarda i la promesa del 'hub' divideixen el debat
3
Limitar o no el preu del lloguer: l'habitatge entra en campanya
4
El padró, una obligació i un dret ple de traves
5
Prostitució, l'etern debat que ningú s'atreveix a resoldre
6
"Viuen per robar": com s'atura la multireincidència?
7
Catalunya, reina de l'autoconsum però a la cua en parcs eòlics i fotovoltaics
8
La jubilació de metges i l'envelliment amenacen amb el "col·lapse" del sistema sanitari
9
Catalunya hauria de recaptar tots els seus impostos? Què en diuen els partits?
10
Deures, sí o no?: "N'hi ha d'haver, però pocs i senzills"
11
Sobra aigua a l'Ebre per transvasar a Barcelona?
12
Què volen fer els partits amb l'impost de Successions?
13
La immersió lingüística: un model esgotat?
14
A favor o en contra dels macrofestivals?

BarcelonaL’últim dels intents de regularitzar a l'Estat la prostitució, o el treball sexual, és de la legislatura anterior. En quatre dècades de democràcia espanyola s’ha obert la caixa dels trons en diverses ocasions, però el soroll i les divisions que genera han fet que tots els governs hagin desistit de tirar endavant cap iniciativa. Després que la legislatura espanyola s'acabés l’estiu passat abans de temps, la ministra d’Igualtat i Feminismes, Ana Redondo, ha anunciat la voluntat que el tema torni a l’agenda política per, aquest cop sí, arribar a bon port. De fet, el debat sobre aquesta qüestió és gairebé etern –també en altres països europeus–, perquè ni partits polítics, ni el feminisme ni tan sols les mateixes treballadores sexuals (o dones explotades?) es posen d’acord sobre la manera d'encarar-lo i de posar fi a la al·legalitat actual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abolir o legalitzar la prostitució? En aquesta pregunta hi ha l’origen de la discussió primària, de si les dones –els homes en són una minoria– que fan sexe a canvi de diners són unes professionals que ho fan voluntàriament i, per tant, han de tenir obligacions (fiscals, per exemple), però també drets. Per contra, hi ha qui defensa que les que poden decidir lliurement per dedicar-se a la prostitució són un grup residual i que, en cap cas, pot ser considerada una feina i sí un negoci del cos de les dones més vulnerables i, per tant, advoquen per la prohibició.

Precisament, la al·legalitat de la prostitució fa impossible xifrar quantes persones s’hi dediquen. No hi ha registres oficials i entre alguns sectors s’ha acceptat que a tot l’Estat hi ha 400.000 dones que estan en la prostitució, tot i que el Sindicat de Treballadores Sexual (OTRAS) rebaixa la xifra a unes 150.000. En tot cas, legalment aquestes dones viuen en els llimbs perquè enlloc es reconeix l’ofici, tot i que, per exemple, el Tribunal Suprem va avalar els estatuts d’OTRAS, malgrat que els jutges no van entrar a valorar la legalitat de l’activitat.

La prostitució, com ho va ser la tramitació de la llei trans, divideix les formacions al Congrés dels Diputats i el Parlament i també les feministes. Hi ha dues ànimes. La que creu que és un deure donar a les dones un marc jurídic per poder treballar i així contribuir a eliminar l’estigma social que les persegueix. Per contra, l’altra ànima diu que si es regularitza la prostitució, l’Estat es convertiria en el gran proxeneta perquè es beneficiaria –per la via fiscal– de les dones.

A Catalunya, les competències són reduïdes i es basen a garantir els drets de les persones que exerceixen la prostitució (homes, dones i trans) i vetllar perquè tinguin una bona atenció social i sanitària, sobretot pel que fa a la prevenció de malalties de transmissió sexual o les violències masclistes i LGTBIfòbiques. A més, la Generalitat destina milions d'euros per finançar entitats que donen suport i presten serveis a aquest col·lectiu.

Entre les qüestions del debat si s’opta per la regularització hi ha determinar els límits del proxenetisme, si els bordells poden ser legalment un negoci per exercir la prostitució. Ara per ara són locals que lloguen habitacions, però no es poden lucrar amb la feina de la prostituta. En aquest punt, les abolicionistes volen que torni al Codi Penal l’anomenada terceria locativa, la propietat que cedeix un espai per a la prostituta i el seu client.  

A favor o en contra de regular la prostitució? Com?

La postura dels partits
  • PSC: en contra

    El PSC es mostra en contra de la regulació i a favor de l’abolició de la prostitució com a forma de violència extrema contra les dones. Es declaren contra el proxenetisme i volen fer-la desaparèixer.

  • ERC: ambivalents

    Esquerra no concreta la seva posició. La llei ha de garantir una vida lliure de violències sexuals, afirmen, i per fer-ho cal garantir les necessitats bàsiques, la inserció laboral i l’accés a l’habitatge. 

  • Junts+: ambivalents

    Han votat en contra i s’ha abstingut en les iniciatives del Congrés per abolir-la, i no traslladen tampoc una postura clara. Aposten per oferir alternatives laborals i socials per qui l’exerceix de forma forçada.

  • Vox: ambivalents

    No concreten la postura. Demanen alternatives per qui l’exerceix perquè corromp tant prostitutes com consumidors. Segons el CIS, la meitat dels seus votants ho veu acceptable “en algunes circumstàncies”.

  • CUP: ambivalents

    No tenen una posició de sí o no. Diuen que cal garantir els drets de les treballadores sexuals, assegurar que l’exercici és lliure, reformar la llei d’estrangeria i garantir les condicions materials de qui l’exerceix.

  • Comuns Sumar: a favor

    Estan a favor de regular la prostitució per garantir els drets de les dones que l’exerceixen. Veuen que és la forma de protegir-les i d’evitar la seva explotació.

  • Cs: a favor

    També són regulacionistes. Entenen que exercir-la forma part de la llibertat individual, i que regular-la és la forma de protegir qui l’exerceix lliurement i perseguir el tràfic d'éssers humans.

  • PP: en contra

    El PP pretén legislar contra el tràfic amb finalitats d'explotació sexual i es mostren a favor de perseguir els proxenetes i els beneficis d’aquesta activitat.


Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes
Vés a l’ÍNDEX
stats