Catalunya, reina de l'autoconsum però a la cua en parcs eòlics i fotovoltaics

Consens entre els partits en l'aposta per les renovables però amb matisos sobre el model

3 min
Una central eòlica a Pradell de la Teixeta, al Priorat.
Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes Desplega
1
Pagesos: una revolta contra la competència deslleial que intenta implicar els polítics
2
Ampliar o no l'aeroport del Prat? La Ricarda i la promesa del 'hub' divideixen el debat
3
Limitar o no el preu del lloguer: l'habitatge entra en campanya
4
El padró, una obligació i un dret ple de traves
5
Prostitució, l'etern debat que ningú s'atreveix a resoldre
6
"Viuen per robar": com s'atura la multireincidència?
7
Catalunya, reina de l'autoconsum però a la cua en parcs eòlics i fotovoltaics
8
La jubilació de metges i l'envelliment amenacen amb el "col·lapse" del sistema sanitari
9
Catalunya hauria de recaptar tots els seus impostos? Què en diuen els partits?
10
Deures, sí o no?: "N'hi ha d'haver, però pocs i senzills"
11
Sobra aigua a l'Ebre per transvasar a Barcelona?
12
Què volen fer els partits amb l'impost de Successions?
13
La immersió lingüística: un model esgotat?
14
A favor o en contra dels macrofestivals?

BarcelonaCatalunya és la comunitat líder en l'autoconsum energètic –més de 100.000 instal·lacions i més de 1.000 MW de potència–, amb un creixement exponencial tant en llars com en altres tipus d'edificacions com indústries, granges i equipaments. Però alhora els parcs eòlics i fotovoltaics, que han d'aportar el gruix de la producció d'electricitat renovable, encara estan molt lluny de la mitjana de l'Estat, malgrat el creixement en l'últim any després d'una dècada de paralització. Hi ha projectes, com el parc eòlic marí del golf de Roses, però la tramitació és lenta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Catalunya és la comunitat espanyola amb un consum més alt d'electricitat, i també la que en produeix més. A aquest fet s'hi ha d'afegir que és una de les comunitats espanyoles on es genera més electricitat lliure d'emissions de CO₂. Però tot això es basa en un fet: el Principat compta amb tres reactors nuclears –dos a Ascó i un a Vandellòs– que el 2023 van aportar el 58% de l'electricitat produïda i que en principi haurien de tancar en la pròxima dècada.

Algunes dades de Red Eléctrica donen una visió sobre les diferències que hi ha entre la generació d'electricitat a Catalunya i la del conjunt de l'Estat i sobre el camí que queda per fer al Principat per arribar a produir tota l'electricitat renovable. Un fet que, a més de la descarbonització, té altres beneficis. En concret, abarateix el preu de l'electricitat –la meitat de les hores de l'abril, el preu majorista s'ha situat en zero euros– i fa més competitiva la indústria.

L'informe de Red Eléctrica del 2023 indica que la generació elèctrica amb renovables a Espanya va créixer un 15,1% el 2023, sobretot per l'impuls de la nova solar fotovoltaica. A Catalunya el creixement de la generació amb renovables va ser de només un 2,2%, amb un ritme set vegades menor. A més, la potència renovable instal·lada a Espanya no para de créixer, sobretot la fotovoltaica, que va augmentar un 28% el 2023, mentre que a Catalunya només va augmentar un 3,2%. Les dades deixen clara la diferència de ritme.

El 2023 més de la meitat de l'electricitat produïda a Espanya (50,3%) va ser renovable. Però a Catalunya, tot i ser la comunitat que més electricitat genera, el gruix de l'electricitat generada (58%) va ser nuclear, i les renovables només hi van aportar un 15,7%. L'eòlica a Espanya aporta un 24,5% de l'electricitat generada, mentre que a Catalunya només és un 8%, i la fotovoltaica al conjunt de l'Estat és un 20,3% de l'electricitat produïda, mentre que a Catalunya tot just és un 1%. A més, a causa de la sequera, la generació hidràulica a Catalunya es va desplomar un 17% el 2023 i només va aportar un 5,8% de la generació, mentre que al conjunt de l'Estat va ser un 13,6%.

"L'escàs avenç en la instal·lació de renovables els últims anys dificulta que es puguin assolir els objectius de transició ecològica que es va marcar Catalunya", assegura Juan Francisco Caro, director de l'Institut d'investigació social Opina 360. Caro explica que les renovables catalanes depenen molt de les centrals hidroelèctriques, "i això és una debilitat davant de situacions de greu sequera com l'actual".

Desbloqueig amb el decret de renovables

Malgrat els mals números de Catalunya, és cert que l'actual Govern ha trencat l'aturada que hi havia en renovables amb el decret llei 24/2021. De fet, en el balanç dels dos anys del decret, el president Pere Aragonès parlava d'un "canvi de paradigma en l'impuls de l'energia verda" amb una "tramitació de projectes sense precedents". En dos anys s'ha passat de 9 MW de renovables autoritzats a gairebé 1.600 MW, s'han autoritzat més d'un centenar d'instal·lacions entre eòlica i fotovoltaica i han entrat en servei més de 106,5 MW.

S'han de fomentar les renovables amb parcs eòlics o fotovoltaics? Com?

La postura dels partits
  • PSC: a favor

    El PSC veu necessari l’impuls de les renovables, però defensen fer-ho amb un sistema “just, equilibrat i de consens”, i critiquen la inacció de la Generalitat dels darrers anys en inversió.

  • ERC: a favor

    Esquerra defensa les renovables, però no grans parcs ni la instal·lació de línies de Molt Alta Tensió (MAT). Aposten per instal·lar-les a espais ja urbanitzats i fomentar l’autoconsum.

  • Junts+: a favor

    La defensa de les renovables de Junts passa per reclamar també sobirania en matèria d’energia. Per impulsar parcs eòlics i fotovoltaics demanen poder autoritzar-ne de més de 50 MW, competència exclusiva estatal.

  • Vox: ambivalents

    El partit d’ultradreta està d’acord amb aquestes fonts d’energia, però defensen un mix energètic que inclogui també energies de tota mena, com la nuclear. Proposen derogar lleis de canvi climàtic

  • CUP: a favor

    La CUP aposta per les renovables, remarcant que s’han de desplegar “de manera respectuosa amb el territori i democràtica”. Una de les propostes és fer-ho a llocs com l’AP-7, i que es gestionin els parcs públicament.

  • Comuns Sumar: a favor

    Els comuns veuen clar que cal seguir apostant per les energies renovables, però critiquen la poca inversió que s’ha fet a Catalunya i reclamen no seguir cedint sobirania energètica a Aragó.

  • Cs: a favor

    L’impuls de les renovables i la desconnexió dels combustibles fòssils és també l’aposta dels de Carlos Carrizosa, especialment de l’energia eòlica, que carreguen contra la poca inversió dels darrers anys.

  • PP: a favor

    El PP proposa fomentar les renovables per tal de tenir una energia eficient i a un preu competitiu, dins un mix energètic que també inclogui energies com la nuclear.

Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes
Vés a l’ÍNDEX
stats