Energia

El Govern dona per desbloquejades les renovables a Catalunya

Mascort dubta que la Gerneralitat avali la MAT que ha de travessar 40 municipis catalans

2 min
Aragonès i Mascort a l'Auditori del Palau de la Generalitat aquest dimecres.

Dos anys després d'aprovar-se el denominat decret de renovables (decret llei 24/2021), el Govern ha tret pit aquest dimecres i ha presumit d'haver desbloquejat l'energia verda a Catalunya en un acte celebrat al Palau de la Generalitat amb la presència del president Pere Aragonès i del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, que s'han reunit amb representants del sector.

Aragonès ha parlat d'un "canvi de paradigma en l'impuls de l'energia verda" amb una "tramitació de projectes sense precedents". En un plat de la balança, en dos anys s'ha passat de 9 MW de renovables autoritzats a gairebé 1.600 MW, s'han autoritzat 104 instal·lacions (6 d'eòliques i 98 de fotovoltaiques, que sumen 1.484,7 MW) i n'han entrat en servei sis que sumen 106,5 MW.

Un esforç per fer sortir Catalunya de la cua de les renovables a l'Estat, acompanyat d'un gran desplegament de les instal·lacions d'autoconsum, en què Catalunya és líder a Espanya amb 91.000 instal·lacions –s'espera arribar a les 100.000 a final d'any– que sumen 1.061 MW instal·lats, equivalent a la potència d'un reactor nuclear (tot i que, a diferència d'aquestes instal·lacions, una central atòmica genera energia de manera contínua dia i nit).

Aragonès ha assegurat que manté l'objectiu d'arribar a 3.000 MW de renovables a la fi de la legislatura i ha presumit que el seu executiu ha desencallat més d'un centenar de projectes. A més, ha indicat que les renovables són "una oportunitat", perquè es calcula que el sector crearà 188.000 llocs de treball fins al 2030. També ha destacat la creació de la companyia pública de la Generalitat, L'Energètica, i els projectes de recerca PRIMA, a Gurb, i PLEMCAT, al golf de Roses, que servirà de laboratori de proves de l'eòlica marina.

A l'altre plat de la balança hi ha la tramitació. Més de 500 projectes són damunt la taula, ha indicat el conseller Mascort, que cada vegada requereixen més celeritat en la tramitació. De fet, el seu departament ha reforçat el personal de l'àrea d'energia (140 persones, 48 de les quals es dediquen a la tramitació), però reclama que aquests llocs de treball es converteixin en estructurals perquè el desplegament de les renovables "no té aturador".

Mascort ha assegurat que es complirà l'objectiu del 2030 de cobrir amb renovables un 50% de la demanda malgrat que, al tancament del 2022, la generació renovable no arribava al 16% a Catalunya.

Polèmica amb la MAT

Respecte a la polèmica línia de molt alta tensió (MAT) que promou Forestalia entre Valmuel (Terol) i Begues (Baix Llobregat) per portar energia renovable de l'Aragó a Catalunya i que ha de travessar 40 municipis catalans, el conseller s'ha mostrat "escèptic" sobre la possibilitat que obtingui l'aval de biodiversitat de la Generalitat. L'Estat va aprovar aquesta línia, però la Generalitat ha de fer el seu informe. Tot i això, si l'informe del Govern és negatiu, el govern espanyol podria aprovar igualment el projecte amb un acord del consell de ministres.

stats