Energia
Economia Energia 13/06/2023

La potència d'autoconsum distribuït a Catalunya equival gairebé a un reactor nuclear

El nombre d'instal·lacions connectades a la xarxa creix un 40% cada mes

3 min
Plaques solars en un edifici residencial

BarcelonaLes instal·lacions d'autoconsum a Catalunya creixen de forma exponencial des de l'any 2020, de manera que la potència d'aquest tipus de generació que aboca electricitat a la xarxa ja equival gairebé a la potència d'un reactor nuclear, segons dades de la distribuïdora d'Endesa a les quals ha tingut accés l'ARA. Malgrat aquesta gran potència instal·lada, la quantitat d'electricitat en MWh que aquestes instal·lacions d'autoconsum injecten a la xarxa és molt inferior a la que pot fer un dels reactors d'Ascó, per exemple, ja que l'autoconsum fotovoltaic no produeix tot el dia (ha de fer sol per fer-ho), no es pot emmagatzemar en grans quantitats i no dona seguretat de subministrament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, com més potència renovable hi hagi, més potència ferma gestionable de suport és necessària, com emmagatzematge, nuclear, bombeig o bateries, perquè en cas contrari caldrà mantenir les centrals de cicle combinat de gas, l'energia més cara, per assegurar el subministrament fiable i continuat.

Segons les dades de la distribuïdora d'Endesa, a Catalunya s'ha passat de 4.134 instal·lacions d'autoconsum connectades a la xarxa l'any 2020 a 71.336 a maig d'aquest any. Dit d'una altra manera, el 2020 es connectaven a la xarxa 345 instal·lacions cada mes, el 2021 eren 783 i el 2022 es va fer un gran salt, fins a les 3.042 altes mensuals. Enguany ja s'arriba a les 4.259 connexions cada mes.

Així, la potència instal·lada d'autoconsum connectat a la xarxa, que era de 56,7 MW el 2020, ha passat a ser de 979,2 MW al maig d'aquest any i ja frega un GW, que és la potència aproximada d'un reactor nuclear i supera de llarg la d'un grup de cicle combinat de gas.

Si en renovables Catalunya no ha fet els deures durant l'última dècada, sí que ho ha fet en autoconsum, fins al punt que dels 2,9 GW en instal·lacions d'autoconsum connectades a la xarxa on Endesa té la distribució –Catalunya, Andalusia, Extremadura, l'Aragó, les Balears i les Canàries–, Catalunya n'aporta un terç. De fet, Catalunya i Andalusia concentren el 86% dels autoconsums actius i el 76% de la potència instal·lada. L'any passat el nombre d'instal·lacions d'autoconsum connectades a la xarxa va augmentar gairebé un 289%, i durant aquest any el nombre d'instal·lacions mensuals que s'hi connecten és un 40% superior a un any enrere.

El creixement de l'autoconsum és general a tot l'Estat. La filial de xarxes d'Endesa ha activat des de principi d'any a Espanya tants contractes d'autoconsum com durant tot el 2022 i tres vegades més que el 2021. Això fa pensar que aquest any es batran tots els rècords d'autoconsum. El 2022 la distribuïdora d'Endesa va acabar l'any amb 115.000 instal·lacions actives, 81.000 més que un any enrere, i a final d'aquest mes s'espera arribar a les 200.000 instal·lacions.

Rècord a Balears

Malgrat que les Illes Balears no lideren el rànquing d'instal·lacions (10.613) ni de potència instal·lada (poc més de 153 MW), són el lloc on hi ha més autoconsum per càpita, amb una instal·lació per cada 108 habitants.

"L'evolució de les xifres d'autoconsum a Espanya demostra que s'han fet passos molt importants perquè els consumidors puguin convertir-se en protagonistes de la transició energètica", assegura José Manuel Revuelta, director general de xarxes d'Endesa, que demana "simplificar els procediments perquè aquest procés sigui cada dia més fàcil i més ràpid".

A banda dels aspectes burocràtics, que canvien a cada municipi, perquè l'autoconsum es pugui connectar a les xarxes cal digitalitzar-les, ja que en aquests casos l'electricitat pot anar de la xarxa a un client final o a l'inrevés, de casa del client a la xarxa. Per poder donar resposta a aquest boom de l'autoconsum, Endesa ha donat prioritat a la seva inversió a la xarxa amb la previsió de destinar-hi 2.600 milions d'euros en el període 2023-2025.

stats