Pagesos: una revolta contra la competència deslleial que intenta implicar els polítics

Els partits es comprometen a reduir la burocràcia, però no traslladen mesures concretes per fer front a la competència de preus

3 min
Marxa de pagesos al seu pas pel carrer Aragó, a Barcelona, el passat mes de febrer
Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes Desplega
1
Pagesos: una revolta contra la competència deslleial que intenta implicar els polítics
2
Ampliar o no l'aeroport del Prat? La Ricarda i la promesa del 'hub' divideixen el debat
3
Limitar o no el preu del lloguer: l'habitatge entra en campanya
4
El padró, una obligació i un dret ple de traves
5
Prostitució, l'etern debat que ningú s'atreveix a resoldre
6
"Viuen per robar": com s'atura la multireincidència?
7
Catalunya, reina de l'autoconsum però a la cua en parcs eòlics i fotovoltaics
8
La jubilació de metges i l'envelliment amenacen amb el "col·lapse" del sistema sanitari
9
Catalunya hauria de recaptar tots els seus impostos? Què en diuen els partits?
10
Deures, sí o no?: "N'hi ha d'haver, però pocs i senzills"
11
Sobra aigua a l'Ebre per transvasar a Barcelona?
12
Què volen fer els partits amb l'impost de Successions?
13
La immersió lingüística: un model esgotat?
14
A favor o en contra dels macrofestivals?

BarcelonaUna autèntica revolta de la pagesia. Això va passar al mes de febrer, quan fins i tot milers d'agricultors, amb els seus tractors, van prendre la capital catalana. Van col·lapsar les vies d'accés a Barcelona, també els principals carrers i van aconseguir ser rebuts pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també al Parlament, on es van reunir amb els diferents grups per exposar les seves reivindicacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Molts factors sumen com a causa d'aquesta revolta: la sequera i la gestió de l'aigua, el baix preu que es paga per la llet, l'excés de burocràcia a què han de fer front quan, cansats del camp o de la granja, arriben a casa seva, entre molts altres. Però per sobre hi ha un factor més important. En el fons, la revolta no va ser només un moviment a Catalunya, sinó que es va reproduir a tot Espanya i a una bona part d'Europa, amb tractorades a llocs com Brussel·les, París, Berlín o Cracòvia.

En el fons, un fet. Produir al camp a Europa és molt més car que a països no gaire llunyans on es paga molt menys per la mà d'obra. A aquest fet s'ha de sumar l'ús de pesticides i productes fitosanitaris: a la Unió Europea cada cop està més limitat l'ús d'aquests productes, mentre que a altres països es fan anar sense limitacions, cosa que multiplica les collites. Al final, Europa es veu envaïda per productes del camp de tercers països molts més barats que els que es cultiven als estats de la UE.

Per això els pagesos són molt conscients que una part de les seves reivindicacions ultrapassen els poders de gestió de la Generalitat i, fins i tot, del govern espanyol, i són la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell d'Europa qui poden resoldre el problema. De fet, el Parlament d'Estrasburg ja ha pres algunes mesures per relaxar la prohibició d'alguns productes fitosanitaris i flexibilitzar la PAC (política agrària comuna).

Finestreta única

"Si hi ha menjar i el bestiar està bé, quan has de pagar un gestor, el pagues. Però si no hi ha menjar i no hi ha aigua, això fa vessar el got", així és com explica Arnau Freixa, pagès i ramader de Castellfollit del Boix (Bages), la protesta dels pagesos. En el seu discurs parla de pagar el gestor. Per què? Per una altra de les reivindicacions: la paperassa ofega el sector.

En el ple monogràfic del Parlament sobre la pagesia es va anunciar, per part del Govern, la creació d'una finestreta única per al sector. Fins ara, els pagesos havien de fer tràmits a 27 plataformes diferents. L'última setmana d'abril es va reunir el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, amb les entitats del sector –Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Plataforma Pagesa– per fer el seguiment dels acords al Parlament.

A la sortida de la reunió, Mascort va assegurar que s'està ultimant la posada en marxa de la finestreta única a la pagesia per a aquest mes de maig i, també, que s'estudia implementar la renda bàsica al sector. Sobre la plataforma, el conseller va dir que estan "testant els usuaris per veure si realment és útil" o cal fer alguna modificació. En la reunió per "passar comptes" dels compromisos adquirits en el ple monogràfic del març al Parlament, es va admetre que el 10% dels 142 punts no s'han començat, com ara el canvi de nom del departament. Mascort va detallar que 41 ja s'han fet i 87 s'estan fent, i va posar d'exemple la possibilitat d'impulsar una renda bàsica per a la pagesia de petites i mitjanes explotacions.

Segons el conseller, "s'està complint" amb els calendaris de pagaments dels ajuts, una altra de les reivindicacions dels pagesos, queixosos que les ajudes arriben amb molt de retard. Mascort va explicar que es destinaran 11 milions d'euros a les subvencions per la sequera dels herbacis, 8 als farratges, afegint 2 milions per arribar a tothom, i uns 16 milions d'euros a la vinya. Tanmateix, el responsable d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Urbana va subratllar que faltarà abonar l'última part de la PAC, un 10%, perquè "el ministeri ha d'enviar els preus, el topall final pressupostari" a les comunitats. També va recordar que l'executiu català ha ampliat el pressupost en 70 milions per "donar cobertura" al camp.

S’ha d’ajudar els pagesos per fer front a la importació de tercers països que pressionen els preus a la baixa? Com?

La postura dels partits
  • PSC: a favor

    Sense una mesura concreta, aposten per millorar l’eficàcia entre les administracions per reduir la burocràcia, garantir el funcionament de la cadena alimentària i preus justos als productors.

  • ERC: a favor

    Els republicans proposen una llei de sobirania alimentària, crear una distribuïdora pública, aportar fons a la línia d’agroliquiditat de l’Institut Català de Finances i no augmentar la càrrega administrativa als pagesos.

  • Junts+: a favor

    Junts es declara favorable al lliure comerç i les seves mesures es basen en fomentar i potenciar el consum de proximitat, així com exigir des de la Generalitat, que no té competències, a la UE, que sí que en té, clàusules mirall a productes tercers –demanar els mateixos requisits als productes que es conreen a la UE que als que s'importen.

  • Vox: a favor

    Vox no ha concretat cap mesura més enllà de dir que ajudaran la pagesia. Simplement indiquen que s’han de consumir productes locals preferentment, però no expliquen com regular-ho o impulsar-ho.

  • CUP: a favor

    Hi estan a favor, i la forma de fer-ho és garantint que els productes de fora compleixin amb les regulacions mediambientals i laborals de Catalunya, i que els productors no venguin a pèrdues.

  • Comuns Sumar: a favor

    Els comuns també proposen aprovar una llei de sobirania Alimentària que garanteixi que els productors no venen a pèrdues, a més de mesures com regular el preu del sòl agrícola, gravar la terra en desús i apostar per projectes agroecològics.

  • Cs: a favor

    La proposta de Ciutadans davant les protestes de la pagesia passa per la reducció de la burocràcia, l’agilitat en la tramitació de les subvencions i invertir en infraestructures hidràuliques i de transport.

  • PP: a favor

    El PP proposa la prohibició d’importar productes que utilitzin fitosanitaris prohibits a Catalunya, eliminar càrrega burocràtica als pagesos i impulsar les exportacions.

Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes
Vés a l’ÍNDEX
stats