Banca

Respir per als endeutats: l'Euríbor torna a baixar

L'índex que marca el cost dels préstecs torna a caure després d'un juny històric de pujades

3 min
La seu del BCE a Frankfurt.

BarcelonaFamílies i empreses amb hipoteques i préstecs a tipus variable fa unes setmanes que han incorporat la lectura diària de l'Euríbor a la seva rutina. I després d'un mes de juny amb una pujada històrica del preu al qual els bancs es presten els diners, en què l'Euríbor va saltar del 0,287 al 0,852 mensual (un salt que no té precedents en els últims anys i que encaria fortament el preu del diner), aquest juliol aquest tipus d'interès –que serveix de referència per a la majoria de préstecs– ha tornat a relaxar-se.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades mostren com en els últims deu dies aquest indicador ha registrat baixades en vuit jornades. L'última, la de dimecres, quan va situar-se en el 0,865. Cal recordar que ben recentment, el 17 de juny, l'Euríbor havia escalat fins a l'1,124%. L'abrupta pujada del juny responia a l'anunci del Banc Central Europeu d'un increment dels tipus bàsics de 0,25 punts percentuals al juliol (s'ha de certificar dijous vinent, dia 21) i una altra al setembre, que podria ser de 50 punts bàsics. L'expectativa d'aquesta pujada va ser el que va motivar les pujades dels preus del diner que es va notar a l'Euríbor.

L'Euríbor és l'interès al qual les entitats financeres es presten diners entre elles d'un dia per l'altre i, alhora, és el que agafen com a referència per calcular els interessos que cobren als seus clients –ciutadans i empreses– en hipoteques i altres crèdits. Per tant, un augment de l'Euríbor va seguit immediatament d'un encariment de les quotes de les hipoteques a tipus variable.

Al seu torn, l'Euríbor està influït pels tipus d'interès bàsics, marcats pel BCE i que són el que els bancs han de pagar al regulador monetari a canvi que els presti diners. Així doncs, una pujada dels tipus bàsics com la que el BCE aprovarà la setmana vinent encareix el cost de demanar crèdit a les entitats bancàries, que l'acaben traslladant a l'Euríbor.

Malgrat els increments del juny, però, ara el clima macro ha canviat, o com a mínim s'ha refredat en poques setmanes. Si a finals de juny semblava que l'Euríbor no faria més que pujar, al juliol s'ha començat a parlar de la possibilitat que una recessió castigui l'economia a la tornada de l'estiu. L'encariment imparable de l'energia –en part per la guerra a Ucraïna–, els taps de subministraments que afecten les indústries de tot el món, l'impacte de la pandèmia a la Xina i una inflació desbocada que ha forçat les pujades de tipus han instal·lat la percepció que el decreixement serà inevitable a molts països. I en conseqüència, el preu al qual els bancs es presten els diners ha tornat a caure.

Previsions per al 2023

La conseqüència per a famílies i empreses endeutades és que, si fa unes setmanes la recomanació era renegociar els termes d'una hipoteca i intentar blindar-se de pujades futures amb un tipus fix, ara potser es poden permetre guanyar temps i observar l'evolució de l'economia. El risc de signar una hipoteca a tipus fix ara (els bancs ofereixen al voltant del 2,5%) és que acabis pagant molt més del preu que pagues amb un tipus variable, especialment si l'Euríbor segueix caient.

De fet, la setmana passada els experts ja apuntaven que el tipus que marca el BCE tornarà a caure l'any vinent. Aquesta predicció la fan per les dificultats que es preveuen a Alemanya (país extremadament dependent dels hidrocarburs russos) i per un efecte estadístic que es produirà l'any vinent amb la inflació. Aquest indicador de l'encariment del preu dels productes i serveis es fa partint dels preus de l'any anterior i, com que durant el 2022 els preus han estat disparats, és molt probable que la taxa d'inflació –que ha provocat l'alça de tipus– caigui pel seu propi pes quan entri en joc l'efecte de comparació interanual a partir del gener de l'any que ve.

stats