Tecnologia

Catalunya serà el nou punt d'intercanvi de dades de l'alemanya DE-CIX

La companyia posa en marxa amb 1 M€ un node d'interconnexió a través de tres centres a Barcelona i Sant Boi

2 min
El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el conseller delegat de DE-CIX, Ivo Ivanov.

Barcelona"Ha arribat abans l'aeroport intercontinental digital que el físic". El vicepresident de la Generalitat i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, no ha pogut evitar la comparació, encara que l'anunci d'aquest dimecres fos sobre xarxes i no sobre infraestructures. El dirigent de Junts ha acompanyat l'empresa alemanya DE-CIX en la posada en marxa d'una inversió que convertirà Catalunya en un dels seus punts neutres d'interconnexió al sud d'Europa. La companyia s'ha instal·lat a la capital catalana a través de tres centres de dades (dos d’ells situats a la Zona Franca de Barcelona i un tercer a Sant Boi de Llobregat), amb els quals ja dona servei a més de trenta xarxes, entre elles les de tecnològiques com Microsoft o Google.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“És com un gran router de país. De fet, en seran tres, que ens permetran aconseguir una millor connectivitat”, ha explicat Puigneró durant l'acte. La inversió immediata no implica una gran suma (l'empresa ha destinat un milió d'euros a aquest desplegament), però la intenció és que tingui un efecte multiplicador, ha matisat el conseller delegat de DE-CIX, Ivo Ivanov. De fet, el grup tampoc ha concretat quants treballadors formaran part del seu equip a Catalunya. "Com quan valorem quanta gent treballa en una autopista, el que és important són les possibilitats d'aquesta infraestructura i si es poden desenvolupar oportunitats de negoci que no serien possibles sense ella", ha insistit el vicepresident.

Ivanov també ha repetit la metàfora escollida per Puigneró, i que tant ressona amb l’actualitat catalana. De la mateixa manera que un aeroport fa de plataforma perquè els avions de diferents companyies puguin enlairar-se i aterrar amb seguretat, els seus punts d’intercanvi acullen empreses que volen connectar-s'hi i intercanviar dades a través d'una sola infraestructura. “Si els operadors de serveis del núvol s’haguessin de connectar amb tots els seus proveïdors i clients, no seria possible gestionar la xarxa, seria realment ineficient”, ha explicat el directiu. És a dir, DE-CIX redueix la distància (i, per tant, la latència) que han de recórrer les dades fins a arribar a l'usuari final.

El "port digital" català

Puigneró ha vinculat el projecte a un altre anunci recent que està relacionat amb la connectivitat. El novembre passat la Generalitat va posar en marxa un "port digital" de cables submarins a Sant Adrià del Besòs, precisament, per potenciar el transport de dades des de i cap a Catalunya. "No construir aquesta infraestructura ens deixaria en inferioritat de condicions respecte a altres territoris", ha defensat el vicepresident. Ciutats com Marsella compleixen ara una funció similar al sud d'Europa, però el fet que comencin a estar saturades obriria la porta a fer que Barcelona es fes un forat en aquest sector. DE-CIX, que també compta amb un hub a Madrid des de fa cinc anys, ja ha promès que obrirà aviat nous centres de dades a Catalunya. El grup assegura que és líder en el sector dels operadors neutres de punts d'interconnexió i el 2020 va facturar 43 milions d'euros.

stats