Economia17/02/2017

Cecot creu que l'Estat ha desviat 1.300 milions de fons de formació

El president de la patronal planteja deixar de pagar les quotes

Ara

BarcelonaLa patronal catalana Cecot creu que el govern de l'Estat ha estat desviant diners de les cotitzacions per a la formació professional per a altres finalitats, possiblement la reducció del dèficit. La patronal que presideix Antoni Abad, en un comunicat, xifra en uns 1.300 milions d'euros la quantitat que no s'ha destinat a formació entre el 2014 i el 2016.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La denúncia la va tramitar aquesta patronal fa més d'un any a través del síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que la va remetre a la defensora del poble espanyola, Soledad Becerril. Una denúncia que comptava amb el suport d'una desena d'associacions empresarials i del sindicat CCOO.

Cargando
No hay anuncios

Segons Cecot, el govern de Mariano Rajoy ha caigut en contradiccions en les respostes que ha donat sobre aquest assumpte, d'una banda, a la defensora del poble, i de l'altra, al Congrés dels Diputats en respostes a preguntes parlamentàries.

Així, en el cas del 2015, el ministeri d'Ocupació va contestar a la defensora del poble que no es van gastar 273 milions d'euros dels fons de formació, i de l'import, 33 milions es van aplicar a l'exercici del 2013. Segons Cecot, el ministeri no va explicar quin ús s'ha fet dels 240 milions restants.

Cargando
No hay anuncios

Però a més, en una resposta parlamentària, el mateix ministeri deia que dels 2.047 milions pressupostats per a la formació el 2015 no se'n van gastar 448, i d'aquests, només 33 es van reanualitzar per al 2016.

Segons Cecot, les quantitats no utilitzades pugen a 530 milions el 2016, que si se sumen a les quantitats no aplicades el 2015 i el 2014 donen una quantitat total d'uns 1.300 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Aquests fons de formació surten de les aportacions dels treballadors i les empreses –el 0,7% de les bases de cotització– i tenen un caràcter finalista, és a dir, el servei públic d'ocupació l'ha d'utilitzar per a la formació professional dels treballadors.

Per això, el president de Cecot, Antoni Abad, entén que si l'administració no destina tots aquests fons a la seva finalitat, "al final ens haurem de plantejar l'eliminació de les quotes". A més, Cecot indica que en la gestió d'aquests fons no hi participen les patronals i els sindicats, malgrat que la llei estableix "la participació dels agents socials en la governança del sistema".