Farmacèutiques

Primera compra d'Esteve des de l'entrada d'un fons alemany al seu capital

La farmacèutica arriba un acord per adquirir HRA Pharma Rare Diseases per fins a 275 milions d'euros

2 min
La torre Esteve, a Barcelona, seu corporativa del grup farmacèutic familiar

BarcelonaUn any després de l'entrada històrica de capital estranger a la farmacèutica Esteve, que entre d'altres buscava augmentar els seus recursos per a futures adquisicions, la companyia ha materialitzat aquest objectiu amb la compra d'HRA Pharma Rare Diseases, filial de Perrigo Company especialitzada en malalties rares i ultrarares.

En un comunicat aquest dijous, l'empresa catalana ha explicat que l'adquisició suposarà una inversió de fins a 275 milions d'euros, entre fixos i variables que estan vinculats a futurs ingressos. L'operació es completarà un cop hagi finalitzat el procés d'informació i consulta amb el comitè d'empresa d'HRA Pharma a França, i està subjecta a les aprovacions reguladores pertinents. Està previst que el tancament de la transacció sigui en el tercer trimestre d'enguany.

Ampliació de la cartera

Aquesta compra suposa l'ampliació de cartera de medicaments de la farmacèutica en l'àrea de malalties rares i greus perquè incorporarà tres medicaments –Metirapona, Lysodren i Ketoconazole HRA– que abordaran la síndrome de Cushing i el carcinoma adrenocortical. El conseller delegat d'Esteve, Staffan Schüberg, ha explicat que l'operació és un pas endavant en el camí de cobrir necessitats mèdiques no cobertes, mentre que el president i conseller delegat de Perrigo, Patrick Lockwood-Taylor, ha celebrat que la companyia catalana busqui augmentar l'accés global amb les seves opcions de tractament.

L'obertura de capital d'Esteve Healthcare es va produir amb la venda al fons alemany Lubea del 26% del seu capital, que fins aleshores era totalment de la matriu Grupo Esteve Lifesciences –propietat de la família Esteve–. Mesos abans, Esteve Healthcare s'havia escindit de Corporación Químico-Farmacéutica Esteve, que és propietària del 50% d'Esteve Teijin, el 50% d'Isdin i el 15% de Hangzhou Jiuyuan Gene Engineering.

La companyia amb seu a Barcelona té més de 1.800 treballadors, la majoria a Espanya, i els seus medicaments han arribat a set milions de persones a tot el món. L'any 2022 va elevar els seus ingressos un 15%, fins als 644 milions d'euros, i va tancar amb un resultat net atribuït de 78,3 milions d'euros, quatre vegades més.

stats