Consum
Economia Comerç 15/01/2023

Consells per afrontar la costa de gener de l'any més difícil

Els experts aporten propostes per sobreviure a un 2023 que comença amb els preus en màxims

4 min
Una peixateria del mercat de la Boqueria en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl 2023 ha començat ple d'incerteses. Tot i que la inflació comença a afluixar i el govern espanyol intenta pal·liar els elevats preus amb mesures com la rebaixa de l'IVA als aliments bàsics i altres ajudes, els experts consultats per l'ARA apunten a diferents mesures que poden adoptar els consumidors per estalviar diners i superar millor el que històricament és un dels mesos més durs de l'any per a la butxaca.

Alimentació

La delegada de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a Catalunya, Esther Lorente, demana als consumidors que, amb la rebaixa de l'IVA dels productes bàsics –han passat del 4% al 0% el pa, la farina, els llegums, les verdures i la fruita i els cereals, i del 10% al 5% els olis i les pastes–, es fixin que els supermercats els apliquin bé aquest descompte. "Encara s'està estudiant si tots els establiments ho estan fent com toca", apunta. Alhora, Lorente recorda que "sempre surt més a compte comprar producte de temporada", tant per a la butxaca com per al medi ambient, i proposa també "anar a comprar sempre amb una llista i no improvisar, perquè és aleshores quan es compren coses que no es necessiten".

Altres trucs, com evitar productes processats "que sempre són molt cars" i fer-los a casa, o estar atents a les dates de caducitat "tant per no haver de llençar menjar com per aprofitar les ofertes que molts súpers posen quan s'acosta la data de caducitat" són opcions que poden ajudar a rebaixar una mica la pressió de la factura final.

Alhora, segons estudis de l'OCU, "generalment les marques blanques surten força més barates en supermercats de cadenes grans, i, en canvi, als petits és on surt més a compte comprar les marques comercials", diu Lorente. I per últim, una màxima: "Si vols estalviar en alimentació, oblida't de fer la compra del súper per internet. Per molt còmode que sigui, la diferència de preu és una barbaritat", sentencia Lorente.

Subministraments

Els subministraments d'aigua, electricitat i gas són el plat fort d'aquest 2023. El 2022 el preu de la llum va pujar de manera desorbitada, i tot i que el topall al gas ha aconseguit frenar en part aquest augment exponencial, cal tenir presents unes quantes coses.

  • D'una banda, hi ha molta gent que té molta potència contractada i no la fa servir. Generalment, per a una família estàndard –entesa com a dos adults i dos fills–, una potència contractada de 4,4 kW acostumaria a ser suficient. Cal revisar aquest aspecte i buscar la potència que més s'adigui a les necessitats de cada casa.

De totes maneres, els experts recomanen comparar les tarifes i fer simulacions amb l'ajuda de webs com datadis.es. Alhora, segons apunta Lorente, "cal anar amb molt de compte si tenim un contracte de mercat lliure d'abans del març del 2022", apunta la delegada de l'OCU, ja que és quan van començar a apujar els preus derivats de la guerra a Ucraïna. En aquest cas, "potser ens surt a compte no canviar la tarifa i esperar que finalitzi el contracte", explica.

  • De l'altra, en el cas del gas, canviar a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) seria el més recomanat, que és el mercat regulat del gas, perquè està bonificat per l'Estat i no pot competir amb cap altra tarifa. A més, és important recordar que no té permanència, de manera que és més fàcil per als consumidors donar-se'n de baixa quan vulguin.

Telefonia, televisió i internet

L'inici d'any és un bon moment per revisar la tarifa que tenim de telefonia i reflexionar sobre què ens entra i què hi tenim contractat. Moltes famílies tenen packs contractats que inclouen molts canals de televisió, subscripcions a plataformes i altres beneficis que no utilitzen. Tot això té un cost fàcil d'evitar. Amb tot, Lorente avisa que "és important anar a buscar noves ofertes nosaltres mateixos i no deixar-nos emportar per les ofertes promocionals que fan amb trucades insistents des de les mateixes operadores", diu. "S'ha d'anar molt amb compte amb això perquè sovint ens intenten encolomar promocions per algun motiu", recorda.

També cal vigilar amb els aparells mòbils, les televisions i la resta de productes tecnològics. El professor del departament de finances de la UPF-BSM Andrei Boar recorda que molts d'aquests productes els acostumen a vendre amb opció de finançament, un extra que "no s'ha d'agafar si no és necessari". De fet, segons Boar, "qualsevol deute no necessari no és bona idea en aquests moments" pels alts tipus.

Compte amb el deute

En la mateixa línia dels aparells tecnològics, Boar insisteix en "evitar el deute si no és del tot necessari, ja que és l'any de deute més car dels últims 20 anys", i el desglossa en dues categories:

  • Hipoteques. En aquest cas, des dels darrers augments dels tipus d'interès –i, en conseqüència, l'Euríbor, que determina el tipus a què es paguen les hipoteques variables–, en general es recomana la hipoteca a tipus fix. De totes maneres, en el cas de contractar una hipoteca nova, "tot i que el més probable és que els bancs proposin un producte a tipus fix, abans de signar cal mirar com està el variable, perquè de la mateixa manera que ara ha pujat molt, quan s'estabilitzi l'economia les hipoteques tornaran a baixar i això s'ha de tenir en compte", explica Boar. Alhora, recorda que el govern espanyol ha aprovat un pla per suavitzar l'impacte de l'encariment de les hipoteques variables a determinats col·lectius, "cosa que no deixa de voler dir que pagaràs més interessos", recorda el professor.
  • Altres tipus de deute. En el cas d'altres deutes com ara préstecs personals, Boar considera que està bé mantenir-los perquè aquests, a diferència de les hipoteques variables, habitualment se signen a tipus fix. De totes maneres, cal anar amb compte a l'hora de finançar productes com ara un telèfon, perquè "tot i que fa uns anys era gratis fer-ho, ara ja la comercialitzadora et cobra i a més els tipus d'interès són molt elevats".

Finalment, els experts coincideixen en una conclusió, que també és un avís: "La clau de tot és reflexionar bé abans de comprar o de decidir endeutar-se. S'han de comparar primer totes les opcions i després pensar si realment ens cal i si ens ho podem permetre, i no oblidar quina és la nostra restricció pressupostària".

stats