La Comissió Europea demana invertir 300.000 M€ en infraestructures per contrarestar la Xina

La UE aportaria la meitat dels fons d'aquí al 2027

2 min
L’alemanya Ursula von der Leyen.

Brussel·lesLa Comissió presidida per Ursula von der Leyen es va presentar en el seu dia com una Comissió "geopolítica" en un context de creixents hostilitats internacionals. Les relacions de la Unió Europea amb la Xina o Rússia no estan precisament en el seu millor moment i, a més, Europa tem perdre encara més posicions en l'escala d'influència internacional. Un cas evident és l'anomenada Nova Ruta de la Seda, el projecte de tren de mercaderies i passatgers entre ports del Pacífic, Rússia, la Xina i Europa que està impulsant Pequín. Per això, la Comissió Europea ha demanat mobilitzar fins a 300.000 milions d'euros, una part amb pressupost comunitari, per invertir en infraestructures i contrarestar aquesta mena de projectes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Brussel·les vol presentar la UE com una "veritable alternativa" com a inversor global per oferir als agents locals que necessitin inversió un finançament que, a més, sigui "verd", "transparent", "net" i respecti els valors democràtics. Brussel·les diu que està a punt per invertir fins a 135.000 milions d'euros d'aquí al 2027. La resta de diners, fins a arribar als 300.000 milions, s'assolirien a través d'altres mecanismes de finançament o de crèdit i amb l'ajuda del sector privat.

Segons ha dit la comissària de Cooperació, Jutta Urpilainen, la Xina i Europa han invertit un nivell similar de diners en cooperació, però la diferència principal és que Pequín ofereix préstecs mentre que Brussel·les ofereix subvencions, i per això ha recalcat que sota aquest projecte, anomenat Global Gateway, és essencial aconseguir inversió privada.

"El covid-19 ha demostrat el grau d’interconnexió del món en què vivim. Com a part de la recuperació mundial, volem redissenyar la manera en què connectem el món per construir un futur millor. El model europeu se centra en invertir en infraestructures tant físiques com de serveis, en inversions sostenibles en l’àmbit digital, el clima i l’energia, el transport, la salut, l’educació i la recerca, així com en generar un entorn propici que garanteixi la igualtat d’oportunitats", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

stats