Fiscalitat

Deduccions de maternitat, nous trams de l'IRPF i canvis als plans de pensions: les novetats de la declaració de la renda

La campanya per a l'IRPF comença l'11 d'abril

3 min
Imatge d'arxiu de la seu de l'Agència Tributària a Catalunya.

BarcelonaLa campanya de la renda comença aquest dimarts, 11 d'abril, amb diverses novetats. La declaració per pagar l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l'exercici 2022, que com cada any acabarà el 30 de juny, tindrà com a canvis més destacats noves modificacions a les bonificacions sobre els plans de pensions, millores a l'accés a les deduccions per maternitat i retocs als trams autonòmics de l'IRPF a Catalunya. Us els enumerem:

Deduccions de maternitat

"La deducció fins ara només era per a mares treballadores amb fills menors de tres anys", explica Carme Jover, professora de la Barcelona School of Management - UPF i presidenta de la comissió de fiscalitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Després dels canvis, amb la declaració que s'inicia aquesta setmana també la poden reclamar les mares a l'atur que hagin estat a l'atur després de l'1 de gener del 2020, amb efectes retroactius, afegeix. Per tant, les mares aturades de nens més petits de tres anys podran marcar una casella especial per obtenir aquesta ajuda per als anys 2020, 2021 i 2022.

Més incentius als plans de pensions d'empresa

El govern espanyol continua apostant per afavorir fiscalment els plans de pensions d'empresa per davant dels individuals. Aquesta política la va introduir el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, i ja fa diversos anys que està en marxa. A l'exercici 2022, els plans de pensions privats veuen reduïda la deducció dels 2.000 de l'última campanya als 1.500 euros, mentre que als plans de pensions corporatius puja dels 8.000 als 8.500 euros, tant si són fetes pel mateix treballador com per la companyia que li dona feina. És a dir, un treballador es pot arribar a deduir 10.000 euros entre els dos tipus de plans.

Canvis als trams autonòmics de l'IRPF

A finals del 2021, el departament d'Economia de la Generalitat va introduir canvis als trams autonòmics de l'IRPF, que són la meitat d'aquest impost (l'altra meitat la fixa el govern central). Així doncs, amb aquesta campanya es passa a tributar un 10,5% en el primer tram, que arriba als 12.450 euros, mentre que es va crear un segon tram fins als 17.707 euros, amb un 12%. D'aquesta xifra fins als 21.000 euros, la taxa puja al 14%, i serà d'un punt més, el 15%, entre els 21.000 i els 33.000. Dels 33.000 als 53.407 euros creix el percentatge a pagar en tres dècimes, fins al 18,8%. Aquests canvis fan que el tram més baix passi del 21% al 20% a nivell consolidat, és a dir, tenint en compte el tram autonòmic i l'estatal.

Mínim exempt estable

Es mantenen en 22.000 euros anuals els ingressos per sota dels quals no és necessari fer la declaració de la renda, però en el cas de tenir dos pagadors durant l'exercici, aquesta xifra es redueix a 15.000 euros anuals, mil euros més que la marcada per a la campanya anterior. Tot i no tenir-ne l'obligació, una persona que guanya menys que això pot igualment fer-la, en alguns casos per recuperar part de les retencions d'IRPF fetes a la nòmina.

Més deduccions per als autònoms

Els autònoms que tributin pel sistema de mòduls tenen una grata novetat i veuran com la bonificació al rendiment net dels mòduls passa del 5% al 15%.

A més, els autònoms que es dediquin a activitats agràries podran aplicar-se reduccions equivalents al 35% dels costos de gasoil agrícola i al 15% dels costos de fertilitzants, mesura per compensar parcialment l'encariment de les primeres matèries d'aquest any passat.

Bo cultural i subsidi a rendes baixes

Al llarg del 2022, l'Estat va aprovar dues ajudes, un ingrés de 200 euros a les persones en situació econòmica més vulnerable i l'anomenat bo cultural per a joves de 18 anys, que representava un import màxim de 400 euros per gastar en activitats i productes culturals. Els dos subsidis s'han de presentar com un guany patrimonial a la declaració, sempre que "s'arribi al mínim" per fer la declaració, explica Jover.

L'impost sobre les grans fortunes

La campanya de la renda afectarà també els espanyols amb grans patrimonis, però poc als catalans, que continuaran pagant si fa no fa el mateix. L'impost sobre les grans fortunes espanyol, aprovat pel govern el novembre passat, funciona en paral·lel al de patrimoni, que a Catalunya ja és força elevat, per la qual cosa tindrà un impacte menor. Segons els càlculs, el tribut afectarà uns 290 contribuents catalans que tenen patrimonis personals superiors als 17,5 milions d'euros. La resta de contribuents no notarà cap canvi.

Més detalls a la casella de criptomonedes

"Cal tenir molt clar que les criptomonedes s'han de declarar", indica Jover. Aquest fet no és pas nou, ja que sempre havia estat així, però des de la declaració anterior els criptoactius ja comptaven amb un apartat propi, que en aquesta ocasió s'ha fet més detallat.

stats