Economia 30/11/2017

La contractació temporal creix vuit vegades més que la indefinida a les grans empreses

Els beneficis van créixer un 68% el 2016 però es van congelar els salaris, segons el Banc d'Espanya

Júlia Manresa
2 min
POCA CONSISTÈNCIA  
 Un terç dels contractes creats al gener i al febrer eren temporals i a temps parcial.

MadridLes empreses continuen tirant de contracte temporal. Segons els resultats de la central de balanços del Banc d'Espanya, que estudia l'evolució dels resultats de milers de companyies, les grans empreses van incrementar un 8,4% la contractació de caràcter temporal fins al setembre del 2017, mentre que la indefinida només va avançar un 0,9%. En el conjunt del 2016 i incloent-hi també les pimes, la diferència entre aquests dos tipus de contractes també va ser significativa: els temporals van avançar un 8,4% mentre que els indefinits van créixer només un 2,8%.

En global, l'augment mitjà de les plantilles va ser del 4,1% el 2016. Per als tres primers trimestres d'aquest 2017, quan només hi ha dades de les grans empreses, l'increment de les plantilles va ser del 2,2%. Però en aquest context d'expansió en l'àmbit laboral, les remuneracions mitjanes s'han mantingut congelades amb una lleugera tendència a la baixa tot el 2016 i també el primer trimestre del 2017, amb caigudes inferiors al 0,2%.

Les pimes incrementen més la plantilla

Es consoliden com el motor de la recuperació

En aquest punt crida l'atenció que els salaris mitjans que cobren els treballadors de les grans empreses s'han reduït un 0,2% mentre que els de les empreses mitjanes s'han incrementat un 0,9% fins al setembre i un 1% en el conjunt del 2016. Encara que les pimes estan creant més ocupació en termes relatius (incrementen la plantilla un 6%, i les grans un 2,7%), en termes absoluts són les grans empreses les que generen més quantitat de nous llocs de treball. Segons el director general d'economia del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, aquest és el motiu pel qual es reflecteix una caiguda dels salaris mitjans en les grans empreses, perquè els nous llocs de treball entren amb salaris més baixos que els actuals, cosa que rebaixa la remuneració mitjana conjunta.

Tot i això, el que sí que queda clar és que les petites i mitjanes empreses s'han consolidat com el motor de la recuperació. Com recull l'informe del Banc d'Espanya, "l'activitat de les pimes va continuar millorant el 2016, amb una evolució comparativament més positiva que les societats de més dimensió".

Els guanys es disparen un 68%

Les grans empreses guanyen un 20% menys

D'altra banda, el Banc d'Espanya destaca en general una millora de la rendibilitat del sector empresarial no financer. Un increment que es pot notar, per exemple, en la millora dels resultats a final d'exercici del 68,5% al 2016, que contrasta amb l'empitjorament del 14% de l'any anterior. Tot i això, destaca la caiguda d'un 20,5% dels beneficis de les grans empreses aquest primer trimestre, una tendència que està influïda pel sector de l'energia. Segons el Banc d'Espanya, mentre que el 2016 els beneficis de les empreses van registrar beneficis corresponents a plusvàlues i operacions de venda i reinversions de gran valor, aquest 2017 això s'ha consolidat i "les dades s'han vist negativament afectades pel comportament menys favorable d'empreses de gran dimensió i principalment del sector energètic".

stats