Economia 18/07/2013

Fedea creu que "no hi cap símptoma de retorn al creixement" econòmic

La fundació vinculada al Banc d'Espanya i a grans empreses financeres refreda l'optimisme de la Moncloa

Joan Faus
2 min

MadridGalleda d'aigua freda de Fedea a l'optimisme del govern espanyol sobre una imminent sortida de la crisi. Els economistes d'aquesta fundació vinculada al Banc d'Espanya i a grans empreses financeres han negat aquest dijous que Espanya estigui sortint de la crisi i han assegurat que "no hi cap símptoma de retorn al creixement".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un acte a Madrid, el director executiu de Fedea, Michele Boldrin, catedràtic d'Economia a la Washington University a Saint Louis (EUA), ha considerat que actualment es viu una "fase de tranquil·litat" i que "és possible" que s'hagi acabat la caiguda del PIB però ha avisat que en qualsevol moment es "pot tornar a trencar la corda".

Els economistes d'aquest 'think tank' creuen que la situació només millorarà si s'impulsa una nova reforma fiscal, s'aprofundeix en la reforma laboral, s'aplica la proposta de modificacions del sistema de pensions que va fer un comitè d'experts i milloren les dades de concessió de crèdits, ocupació, inversió i de creació d'empreses. La seva tesi és que sense aquestes mesures no s'arribarà a un "creixement sostenible", que creuen que permetria treure Espanya del pou si l'economia avança al voltant del 2% anual i es creen uns 150.000 llocs de treball més dels que es destrueixen.

"No s'estan donant les condicions per créixer. Serà difícil veure brots verds", ha reblat Juan Rubio, un altre investigador de Fedea i catedràtic a la Duke University (EUA).

Des de fa setmanes diferents membres de l'executiu espanyol insisteixen que el segon trimestre del 2013 haurà estat l'últim amb descens del PIB i que a partir de llavors el creixement serà continuu. Fedea no descarta que l'evolució de l'economia en el segon trimestre pugui arribar a ser del 0% però els seus dubtes recauen en el fet que sigui una evolució continuada, ja que temen que l'economia pot tornar a caure ràpidament, com ja va passar el 2010.

stats