Economia 15/04/2015

Cuatrecasas reconeix que va defraudar tres milions en impostos a través de negocis simulats

L'advocat accepta la condemna de dos anys de presó i una multa d'1,5 milions per haver comès frau fiscal

Efe
2 min
L'advocat Emili Cuatrecases, sortint de la Ciutat de la Justícia després de prestar declaració per un suposat delicte de frau fiscal. ACN

BarcelonaEmilio Cuatrecasas, soci principal del bufet d'advocats que porta el seu nom, ha acceptat la condemna de dos anys de presó i 1,5 milions d'euros de multa després de retornar més de quatre milions a Hisenda per frau fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La imputació de Cuatrecasas data de finals de 2011. Després de quatre anys d'investigció, l'advocat ha signat un pacte de conformitat amb la Fiscalia de Delictes Econòmics pel qual reconeix haver defraudat tres milions d'euros en impostos, tant d'IVA, com de Societats, d'IRPF i de Patrimoni entre els exercics fiscals de 2006 i 2008.

La Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona va presentar el 2011 una querella per frau fiscal contra Emilio Cuatrecasas, que en un inici es va arxivar. Tot i això, l'Audiència de Barcelona va reobrir el cas al setembre del 2013. L'acord entre la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, la Generalitat (que recapta l'impost de patrimoni) i Cuatrecasas s'ha signat tres setmanes després que l'acusat regularitzés la seva situació tributària i retornés a Hisenda els tres milions defraudats i 1,1 milió més corresponent a interessos.

Un entramat de negocis simulats

El document manté que Cuatrecasas "va crear una successió de negocis simulats" a través dels quals deduïa com a despeses empresarial el cost del seu propi habitatge (que ell mateix s'arrendava), segones residències, un vaixell i dos amarratges, mobiliari o vehicles entre d'altres.

A través d'aquest sistema, Cuatrecasas va aconseguir deduir despeses personals en la comptabilitat de les seves empreses "amb el corresponent estalvi fiscal i en perjudici de la Hisenda Pública". L'escrit de l'acord detalla que, encara que l'Agència Tributària coneixia els contractes, Emilio Cuatrecasas va constituir "una aparença jurídica que tenia com a única finalitat la indeguta disminució de la càrrega fiscal que corresponia a l'acusat".

A través de la societat EMESA, Cuatrecasas portava a terme "una genuïna activitat econòmica", ja que era propietària de diferents immobles que explotava en règim d'arrendament a terceres persones. A més, l'acusat "va utilitzar la societat per incloure en el seu actiu béns d'ús i gaudi exclusivament personal i familiar", manté a l'acord.

stats