Economia 28/11/2012

Fedea creu que Catalunya superarà en dos punts l'objectiu de dèficit

Preveu que tanqui 2012 amb una desviació del 3,5%, per sobre de la meta de l'1,5% i només dues dècimes per sota del dèficit del 2011. La mitjana de les autonomies superaran en mig punt el compromís acordat

Joan Faus
1 min

MadridFedea, una fundació vinculada al Banc d'Espanya i a grans empreses financeres, considera, en un informe difós aquest dimecres, que Catalunya tancarà aquest any amb un dèficit del 3,5% del PIB, dos punts per sobre de l'objectiu de l'1,5% pactat entre les comunitats autònomes i el govern espanyol. Si es compleixen aquests pronòstics, significarà que, malgrat totes les retallades impulsades per la Generalitat, Catalunya només haurà reduït el 2012 en dues dècimes el dèficit, ja que va assolir el 2011 una desviació del 3,7%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest estudi, que es basa en dades del mes d'agost, Catalunya serà la segona comunitat amb més dèficit, només per darrere de Castella-La Manxa (4%). Fedea preveu que el conjunt de les autonomies tingui a finals d'aquest any un dèficit del 2%, mig punt per sobre de l'objectiu de l'1,5%. Les comunitats van tancar el 2011 amb un dèficit del 3,3% de mitjana.

De les 17 autonomies, Fedea −que té com a president el màxim responsable del Banc Sabadell, Josep Oliu− considera que nou compliran l'objectiu de l'1,5%. Pronostica que no ho faran Castella-La Manxa, Catalunya, Múrcia, Extremadura, el País Valencià i, en menor grau, Andalusia, Euskadi i les Canàries.

L'investigador de Fedea Juan Rubio ha explicat, en una roda de premsa, que és possible que la desviació de Catalunya sigui menor a finals d'any, i que dependrà per exemple de si la Generalitat aconsegueix el seu objectiu de vendre immobles i subhastar adjudicacions per valor d'uns 900 milions, cosa que representaria aproximadament mig punt del PIB.

stats