Turisme

La despesa dels turistes estrangers es quadruplica en un any però segueix per sota dels nivells prepandèmia

Catalunya va rebre 867.000 visitants internacionals al setembre, el triple que un any enrere

2 min
Una turista carrega una maleta al centre de Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa despesa i el nombre de turistes internacionals a Catalunya va créixer de manera notable al setembre respecte a un any enrere, però continua per sota dels nivells anteriors a l'esclat de la pandèmia. En total, els visitants estrangers van gastar 789 milions d'euros al setembre, la qual cosa suposa un increment respecte al setembre del 2020 del 322,1%, és a dir, més de quatre vegades més, segons dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). No obstant això, la xifra és aproximadament un terç dels 2.277 milions d'euros registrats el setembre del 2019, l'últim any abans de l'arribada del coronavirus, i encara està més lluny del màxim de 2.989 milions del juliol de fa dos anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa al total de visitants, al setembre van entrar a Catalunya més de 867.000 turistes estrangers, un 215% més que un any abans, però, igual que en el cas de la despesa, encara molt per sota dels nivells prepandèmia. Per exemple, el setembre del 2019 l'arribada de turistes internacionals va ser de més de dos milions de persones. Així doncs, el setembre només es va assolir un 43% del total del mateix mes de dos anys abans. Així mateix, el màxim històric registrat per l'INE és de l'agost del 2017, amb més de 2,56 milions de visitants en un sol mes.

Catalunya va acumular així el 15,6% de la despesa total de turistes estrangers a Espanya, mentre que va acollir un 18,5% del nombre total de turistes. En aquest sentit, per tant, la despesa per turista va ser inferior, de mitjana, a Catalunya que al global de l'Estat. Concretament, cada turista va gastar al Principat uns 161 euros diaris, un 47% més que el setembre del 2020, mentre que a Espanya aquesta despesa per visitant va ser de 138 euros. Així mateix, de mitjana cada visitant estranger va passar 5,6 dies a Catalunya, mentre que la mitjana espanyola és de 7,8 dies.

Orígens diferents

Per l'origen dels turistes, Catalunya també presenta variacions respecte a la mitjana de l'Estat. El principal mercat emissor per a Catalunya va ser el francès (amb més de 217.000 visitants en un mes), mentre que per al total d'Espanya va ser Alemanya, amb més de 829.000 turistes. D'aquests, gairebé la meitat van anar a les Balears, uns 410.000. De fet, l'arxipèlag va ser amb diferència la principal destinació de l'Estat a tots els nivells, amb 1,17 milions de visitants –un de cada quatre dels que van entrar en territori espanyol–, que van gastar 1.305 milions d'euros en un mes.

stats