Economia 20/09/2013

El govern espanyol preveu reduir en uns 2.000 milions el dèficit elèctric d'aquí a finals d'any

El consell de ministres envia al Congrés la reforma energètica

Joan Faus
1 min

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de llei de reforma energètica, que va rebre el seu primer vistiplau a mitjans de juliol i que ara iniciarà la seva tramitació al Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reforma –segons ha explicat el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, en la roda de premsa posterior al consell– no disposa de grans novetats respecte al text del juliol, ja que s'han rebutjat les dues recomanacions que ha fet la Comissió Nacional de l'Energia (CNE). La primera estava en contra del tractament de l'autoconsum: la possibilitat que algun usuari se surti del sistema elèctric general i pugui consumir allò que produeix. I la segona, en contra del fet que a la reforma els sistemes insulars rebin una retribució superior que a la resta d'Espanya.

Soria ha insistit que l'objectiu de la reforma és reduir l'anomenat dèficit de tarifa, que correspon a la diferència entre els ingressos i els costos del sistema. El ministre ha explicat que aquest any s'han generat 4.500 milions d'euros de dèficit de tarifa, que, ha dit, hauria escalat fins als 10.500 milions si no s'haguessin adoptat diferents mesures en els últims mesos. En aquest sentit, ha revelat que el pronòstic del govern espanyol és que a finals d'any aquest forat sigui "probablement" de 2.500 o 3.000 milions, és a dir, uns 2.000 o 1.500 milions menys que ara. I que el 2014 si hi ha dèficit es corregeixi automàticament amb els mecanismes que fixa la reforma. Més enllà del que s'ha generat aquest any, el conjunt de la bombolla elèctrica ronda els 25.000 milions.

stats