Energia

Cecot porta a Competència la seva històrica batalla contra els sobrecostos elèctrics a Catalunya

La patronal assegura que hi ha més de 3.200 indústries afectades i xifra els sobrecostos en 200 M€

2 min
Una torre d’alta tensió a Catalunya.

BarcelonaCecot torna a posar sobre la taula el que considera un greuge històric: la pèrdua de competitivitat de les indústries pels "sobrecostos" dels peatges elèctrics en alta tensió, que són els cobraments de les companyies distribuïdores d'electricitat als usuaris –en aquest cas empreses– de les seves xarxes elèctriques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta vegada ha presentat un document d'al·legacions davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) contra la modificació de la circular 3/2020 de 15 de gener sobre la metodologia de càlculs d'aquests peatges de transport i distribució d'electricitat. En concret, la patronal sol·licita que les xarxes elèctriques dins de la tarifa 6.1TD –abans 6.1A– passin al més aviat possible a la tarifa 6.2TD –abans 6.2– perquè les empreses afectades puguin competir en el mercat en igualtat d’oportunitats.

El document insisteix en el sobrecost energètic que pateixen les empreses connectades a la xarxa de 25 kV, que són les que tenen la tarifa 6.1TD, pel fet de comptar amb peatges d'accés a la xarxa més cars que els de la xarxa de 36 kV, dins de la tarifa 6.2TD.

Més de 4.500 indústries a tot Espanya

“Els sobrecostos, en el cas de les més de 3.200 indústries catalanes afectades, suposen 200 milions d'euros l’any”, explica el director de l’Oficina per a la Transició Energètica de Cecot, Josep Casas. Segons la patronal, aquest greuge comparatiu fa dècades que també afecta la competitivitat de les indústries catalanes, però també d'Andalusia, Extremadura, Aragó o Múrcia. En total, són més de 4.500 afectades a tot Espanya.

L'any 2017, l'aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president d'EBB, Andoni Ortuzar, van pactar, en el marc dels pressupostos generals de l'Estat (PGE), un nou tram en la tarifa elèctrica que va beneficiar les empreses en 30 kV i 36 kV, la majoria de les quals al País Basc. Això deixava encara les 4.500 indústries esmentades –3.200 a Catalunya– amb sobrecostos "derivats de criteris polítics i no imputables a criteris tècnics, ni d’eficiència de la xarxa", segons Cecot.

Dos anys abans, el 2015, diferents entitats van impulsar una plataforma per corregir "arbitrarietats i discriminacions" que es donaven en la regulació de les tarifes d'accés a la xarxa elèctrica i que aleshores afectaven 5.800 indústries a Espanya, la majoria a Catalunya.

stats