Economia19/06/2015

Espanya ja acumula 15 denúncies per la retallada a les renovables

Xavier Grau

La retallada de les primes a les renovables ha permès reduir el denominat dèficit de tarifa, però ha portat l’Estat a batre rècords de denúncies internacionals davant el Centre d’Arranjament de Diferències sobre Inversions (CIADI), un organisme d’arbitratge que depèn del Banc Mundial. Aquesta mateixa setmana s’ha presentat davant aquest organisme la quinzena demanda d’arbitratge, segons ha comprovat l’ARA. Els denunciants són dos fons d’inversió alemanys: KS Invest i TLS Invest.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El CIADI encara no s’ha pronunciat sobre cap de les demandes. En mitja dotzena de casos el CIADI ja ha nomenat els àrbitres, i s’esperen els primers pronunciaments per a l’inici de l’any que ve. La defensa del Regne d’Espanya s’ha encomanat en tots els casos a l’Advocacia de l’Estat, tot i que es compta amb assessorament extern per a l’elaboració d’informes. Quan es va assabentar de les primeres denúncies, el ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, va defensar les retallades dient que els inversors aspiraven a rendibilitats del 20%, cosa que hauria portat el sistema elèctric a la fallida.

Cargando
No hay anuncios

Les demandes contra Espanya les han presentat diversos fons d’inversió i companyies elèctriques de tot el món, majoritàriament alemanys. Els noms dels demandants són Matthias Kruk, Cube Infrastructure, BayWa, 9REN Holding, Steag, Stadtwerke München, RWE, Renergy, InfraRed, NextEra, Masdar Solar, Eiser, Antin i RREEF Infrastructure.

Competència qüestiona el ministeri

Cargando
No hay anuncios

Les renovables no són l’únic problema del ministeri. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) té dubtes sobre el pla d’inversions a la xarxa de transport elèctric que ha proposat Indústria per al període 2015-2020. El ministeri preveu que la inversió en la xarxa sigui de 4.411 milions. La CNMC troba que la planificació s’ha fet massa a llarg termini i reclama una memòria econòmica que avali les inversions.