Economia23/09/2020

Espanya és l'onzè país del món on més va caure l'ocupació el segon trimestre

Lideren el rànquing deu països del continent americà, entre els quals Estats Units i Canadà

Paula Clemente

BarcelonaL'Organització Internacional del Treball (OIT) ha actualitzat aquest dimecres el seu informe sobre l'efecte del covid-19 al mercat laboral mundial. Les conclusions són diverses però tenen una cosa en comú: la perspectiva no és favorable. El 94% de treballadors a nivell mundial viu a països amb els llocs de feina restringits, la reducció en les hores de feina puja al 17,3% el segon trimestre respecte a abans que esclatés la pandèmia (quart trimestre del 2019) i es preveu que el tercer acabi amb un increment del 12%, cosa que equival a 345 milions de feines a temps complet.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta reducció en les hores treballades –indica l'informe– ve donada per diverses raons: la disminució directa de les hores, els ERTO i, finalment, el nivell de desocupació. I en aquest sentit, Espanya no en surt gens ben parada: és l'onzè país del món on més ocupació es va destruir entre l'abril i el juny, un 6,4% en el cas de les dones i un 5,7% en el cas dels homes. En el llistat de 21 països només hi apareixen dos europeus més: Portugal (en catorzè lloc) i França (en divuitena posició).

Cargando
No hay anuncios

Els deu territoris que superen l'Estat estan tots situats al continent americà: encapçala el llistat el Perú (amb una reducció de l'ocupació del 57,1% en el cas de les dones i d'un 53,5% en el cas dels homes), i el segueixen Colòmbia (-27% i -18%) i Costa Rica (-27% i -15,6%). Hi apareixen també el Canadà, en setena posició, i els Estats Units, en novena.

Cargando
No hay anuncios

En conjunt, de fet, el continent Americà és el que surt més perjudicat d'aquesta radiografia. Allà les hores de feina van reduir-se un 28% el segon trimestre i es preveu que caiguin un 19,8% el tercer, lluny del 17,5% que registrava Europa i de l'11,6% que s'anticipa de juliol a setembre. També és la regió mundial on més cauen els ingressos dels treballadors des de principis d'any, un 12,1%. La pèrdua d'ingressos mitjana mundial se situa en el 10,7% en comparació amb els mateixos tres trimestres del 2019, cosa que correspon a 3.500 milions de dòlars i prop de 3.000 milions d'euros, un 5,5% del PIB mundial.

Però aquest estudi de l'efecte del covid-19 als diferents mercats mundials permet a l'OIT concloure que hi ha mecanismes per alleugerir el cop, com per exemple ajudes que garanteixin els ingressos dels treballadors, subvencions i incentius a les empreses, i la despesa pública directa.