Economia12/09/2019

Espanya és el tercer estat de la UE amb menys ajudes a la indústria i els serveis

La UE destina un 62% d'ajudes al medi ambient i l'eficiència energètica, i Espanya un 5%

Xavier Grau

BarcelonaEspanya és el tercer estat de la UE que dedica menys percentatge del seu producte interior brut (PIB) a ajudes a la indústria i els serveis, segons l'informe de seguiment de les ajudes públiques realitzat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), referit a l'any 2017.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest informe, només Irlanda i Grècia dediquen menys percentatge del seu PIB a les ajudes a la indústria i els serveis. Quant a les ajudes totals a l'economia, Espanya ocupa el quart lloc per la cua entre els Vint-i-vuit. Només Irlanda, Grècia i Luxemburg dediquen menys percentatge del seu PIB a les ajudes. En canvi, els països nòrdics són, de lluny, els que concedeixen més ajuts dins de la UE.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les ajudes totals a l'economia concedides per Espanya, van representar el 0,33% del PIB el 2017, enfront del 0,26% del PIB el 2016. En tota la UE-28, es va produir una tendència semblant, i es va passar del 0,73% del PIB del 2016 al 0,77% del PIB el 2017.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de les ajudes a la indústria i els serveis, Espanya se situava el 2005 per sobre de la mitjana de la UE, però a partir del 2006 es va situar per sota de la mitjana i sempre s'hi ha mantingut. La CNMC destaca en el seu informe que, dins el context europeu, en el cas d'Espanya s'observa que la caiguda en el període 2009-2013 és molt més gran que el creixement en l'exercici 2013-2014, al contrari del que passa al conjunt de la UE, i això situa l'Estat com el tercer de la UE amb menys percentatge sobre PIB d'ajudes regulars a indústria i serveis, i el quart amb menys percentatge sobre PIB d'ajudes regulars totals.

A més, la CNMC destaca que sense l'efecte de la comptabilització de les ajudes al sector exterior el 2017 Espanya ocuparia el penúltim lloc en les dues classificacions –ajudes a la indústria i els serveis, i ajudes totals– esmentades anteriorment.

Cargando
No hay anuncios

Competència també destaca que l'augment de les ajudes públiques a Espanya el 2017 es va produir, sobretot, en les ajudes horitzontals, un tipus de subvencions que no estan restringides a sectors econòmics concrets; i, en conseqüència, les ajudes sectorials van reduir el seu pes, cosa que és una dada positiva, ja que les ajudes horitzontals presenten menys distorsions a la competència, i són prioritàries per a la UE.

Quant als objectius perseguits, es van dedicar recursos sobretot a ajudes a consumidors individuals (per exemple, ajudes a residents no peninsulars) i relativament menys recursos a afavorir la transició ecològica i energètica, en comparació amb la mitjana de la UE-28. A més, la CNMC destaca que des del 2014 no s'han atorgat noves ajudes al sector financer.

Cargando
No hay anuncios

Grans diferències

De l'informe destaca la diferència de recursos per als diferents objectius destinats per l'Estat i els que hi destina la mitjana de la UE. De mitjana, els Vint-i-vuit destinen un 62% de les ajudes a objectius de medi ambient i eficiència energètica, però Espanya només destina a aquest objectiu un 5% de les ajudes.

Cargando
No hay anuncios

La diferència també és molt gran, però en sentit contrari, en les ajudes destinades al sector exterior i les exportacions: un 31% a Espanya i només un 1% en la mitjana de la UE.

Espanya dedica més esforços que la mitjana a R+D (14% enfront del 9%), a ajudes als consumidors individuals (29% enfront del 4%) i a cultura (8% enfront del 6%). En ajudes a l'ocupació, l'Estat se situa a la mitjana de la UE, amb un 2%.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, la UE dedica proporcionalment més recursos que Espanya a àmbits com les pimes (6% enfront del 3%) i desenvolupament regional (10% enfront del 8%).