Economia 10/07/2012

Els socis europeus exigeixen a Espanya mesures "immediates"

L'Ecofin ratifica la relaxació de l'objectiu de dèficit però reclama mesures addicionals abans de finals de juliol

Efe
1 min
Luis de Guindos i Mario Monti, abans de l'Ecofin del 10 de juliol / EFE

Brussel·lesLa Unió Europea relaxarà els objectius de dèficit a Espanya a canvi que el govern espanyol adopti mesures "immediates" per tal de reduir el dèficit. Aquesta és la conclusió del Consell Europeu d'Economia i Finances, conegut com Ecofin, que ha ratificat la decisió adoptada ahir per l'Eurogrup.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de l'aprovació definitiva de la recomanació de la Comissió Europea, Espanya, que el 2011 va tenir un dèficit del 8,9% del PIB, ja no haurà de baixar-lo al 5,3% enguany com estava previst després d'una primera relaxació de l'objectiu per part de l'Eurogrup, sino al 6,3%.

Per rebaixar el dèficit per sota del 3%, el 2013 el govern espanyol haurà d'arribar al 4,5% del PIB i finalment el 2014 al 2,8%.

A canvi d'aquesta relaxació Espanya haurà de "aconseguir una millora del saldo pressupostari estructural del 2,7% del PIB el 2012, del 2,5% el 2013 i del 1,9% el 2014, amb la finalitat de situar el dèficit públic per sota del valor de referència del 3% del PIB d'aquí a 2014", segons el text aprovat.

"Les autoritats espanyoles hauran d'aplicar les mesures adoptades en el pressupost per a 2012 i en els plans de reequilibri de les Comunitats Autònomes i adoptar, a finals de juliol com a molt tard, el pla pressupostari plurianual per a 2013-2014 anunciat".

Afegeix que aquest pla ha d'incloure "una estratègia pressupostària a mig termini que especifiqui plenament les mesures estructurals necessàries per aconseguir la correcció del dèficit excessiu d'aquí a 2014".

A més, però, degut als recents resultats pressupostaris relatius als primers mesos de l'any –en el que l'Estat ha arribat gairebé al dèficit de tot l'exercici–, "les autoritats espanyoles hauran d'adoptar immediatament mesures adicionals aquest 2012 per garantir la realització dels plans pressupostaris per aquest any".

stats