Economia 29/06/2018

La recuperació arriba a les butxaques

La renda de les famílies augmenta però encara creix més el consum, la qual cosa enfonsa l’estalvi

Natàlia Vila
4 min
Les famílies han augmentat la seva despesa durant el primer trimestre.

BarcelonaLa sensació de recuperació ha començat a fer-se un forat a les cases espanyoles, si més no a l’inici d’aquest 2018. Entre el gener i el març, les famílies van augmentar la renda disponible un 3,9% i, alhora, van gastar més que mai. Això va fer que la taxa d’estalvi caigués un 4,2%, segons les dades que va fer públiques ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquest comportament indica que la confiança en la situació econòmica va portar els ciutadans espanyols a gastar més diners dels que van ingressar, mentre que només un trimestre abans -entre l’octubre i el desembre- havien optat per estalviar un 10%, segons els registres del mateix organisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Influenciada per la davallada de l’atur, la renda disponible de les famílies va augmentar el primer trimestre de l’any fins als 168.445 milions d’euros, però la seva despesa en consum va superar aquesta quantitat (va arribar als 175.101 milions), la qual cosa va influir directament en una contracció de l’estalvi de les famílies.

Tot plegat ha provocat que, ara, la taxa d’aquest primer trimestre sigui idèntica a la que ja es va registrar el primer trimestre del 2017: és, en tots dos casos, el nivell més baix d’estalvi de tota la sèrie, que es recull des de l’any 1999. Si s’eliminen els efectes estacionals i de calendari, la taxa d’estalvi es va situar en el 5%, una dècima més que en el trimestre anterior, però tot i així es manté com un dels valors més baixos des del 2007, és a dir, just abans que esclatés la bombolla. Per fer aquesta despesa, esclar, moltes famílies van necessitar finançament: en conjunt, fins al març, van demanar 18.246 milions d’euros, la xifra més alta de l’última dècada, concretament des d’inicis del 2008.

Aquestes xifres, que contrasten amb les que s’havien registrat fins ara, evidencien un cert canvi de percepció i de confiança en la situació econòmica. I no són les úniques dades que reforcen aquesta tesi, si més no a Catalunya.

PIB en ascens i atur a la baixa

La conselleria d’Economia també va fer públiques ahir les seves previsions de creixement per a l’economia catalana. Les dades segueixen sent positives: la Generalitat calcula que el PIB català creixerà un 2,9% aquest any i superarà, així, els 245.000 milions, un 11% més que el 2017.

La conselleria va explicar, en un comunicat, que aquesta previsió és quatre dècimes més alta que la del conjunt d’economies avançades, se situa sis dècimes per sobre de la mitjana de la zona euro i també dues dècimes per sobre del creixement de l’economia espanyola. I malgrat que el creixement és destacable, es tracta d’un augment més baix que els que s’havien registrat els últims anys, quan se superava el 3%.

L’optimisme de la Generalitat també es trasllada a la taxa d’atur, que segons el Govern continuarà baixant fins al punt que el 2019 se situarà per sota del 10% per primera vegada en 11 anys. Això serà possible si l’economia catalana compleix amb la previsió de crear 79.900 llocs de treball nous aquest any i 72.100 llocs més l’any que ve.

A nivell europeu, els indicadors també semblen alinear-se amb la consolidació de la recuperació. Aquest mes de juny la taxa d’inflació interanual de la zona euro va augmentar una dècima i es va situar en el 2%, influenciada encara per l’alça en els preus del cru. És la primera vegada des de fa més d’un any que l’augment dels preus toca aquest llindar, el nivell òptim al qual han de créixer els preus, segons el Banc Central Europeu (BCE), que té el mandat de mantenir la inflació al voltant d’aquesta xifra per afavorir el funcionament correcte de l’economia. El BCE ha revisat a l’alça la previsió d’inflació, fins a l’1,7% per a aquest any i l’1,4% per a l’any que ve, és a dir, situant-la més a prop del seu objectiu.

Així doncs, l’augment de la renda disponible, la baixada de l’estalvi i la previsió de millora del PIB, l’atur i la inflació obren la porta a la possibilitat de consolidar una recuperació que encara espera que es faci efectiva la pujada dels salaris que han negociat sindicats i patronal.

CaixaBank es ven el totxo i es dispara

Després de sis mesos tristos a la borsa, les accions de CaixaBank van repuntar ahir un 3,3%. L’anunci de l’entitat, dijous, que es desfeia del seu negoci immobiliari traspassant-lo a una nova empresa que estarà participada en un 80% per Lone Star i en un 20% pel mateix banc va agradar als mercats: en alguns moments les pujades van fregar el 5%. L’operació permet que el banc es desprengui d’actius valorats en 6.800 milions d’euros i de la seva gestora immobiliària, Servihabitat, amb la qual cosa s’allibera d’exigències de capital i es podrà concentrar en el negoci financer i d’assegurances.

L’efecte positiu al mercat també va impulsar amunt els títols del Sabadell. El banc que presideix Josep Oliu va pujar un 1,7% i en alguns moments de la sessió d’ahir es va situar com el millor valor de l’Íbex-35. Es dona la circumstància que aquesta mateixa setmana s’acabava el termini perquè els fons interessats presentessin ofertes per la cartera immobiliària del Sabadell. El banc català va rebre set ofertes i la imminència d’una venda satisfà els inversors.

stats