Economia08/01/2018

Foment amenaça d'expulsar Cecot pel seu suport al Procés

Li retreu haver avalat l'aturada de país del 3-O i haver escrit a Guindos per la fuga d'empreses

àlex Font Manté

BarcelonaFoment ha tornat a obrir la guerra amb Cecot, i en aquest cas a conseqüència directa del procés sobiranista i dels fets que ha viscut Catalunya des del setembre passat.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mesos després que les dues organitzacions signessin una treva, la gran patronal catalana ha tornat a obrir un expedient a la patronal d'origen terrassenc, segons han confirmat a l'ARA fonts coneixedores de les deliberacions que s'han produït aquest dilluns. La resolució d'aquest expedient pot comportar l'expulsió de Cecot com a membre de Foment.

Cargando
No hay anuncios

La decisió seria especialment important en aquest any. A finals del 2018 Foment del Treball celebrarà eleccions, a les quals Antoni Abad (president de Cecot) ja ha dit que es vol presentar.

Els motius per obrir aquest expedient, segons han explicat les fonts consultades, és "l'afany expansionista" de Cecot, que "envaeix territoris i competències d'altres". De totes maneres, aquests ja eren els motius que havien comportat l'obertura d'un expedient fa dos anys, i que es va saldar amb un acord el febrer de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Ara, però, hi ha tres actuacions de Cecot que han fet empipar Foment del Treball, segons es detalla a l'expedient informatiu al qual ha tingut accés l'ARA.

  • La primera d'elles és la participació de Cecot "en la denominada Taula per la Democràcia", integrada per sindicats i patronals, a més de l'ANC i Òmnium. Segons la patronal, en fer-ho, Cecot va assumir "un espai representatiu impropi", al qual només Foment podia participar.
  • La segona actuació va ser "el suport de Cecot a l'anomenada aturada de país" del 3 d'octubre. La Cecot, diu Foment, es va dirigir a la UE i a la comunitat internacional "arrogant-se unes funcions que corresponen a Foment", diu l'expedient.
  • La tercera actuació que ha fet enfadar Foment és la carta que la Cecot va enviar al ministre d'Economia, Luis de Guindos, per traslladar-li la seva preocupació pel decret que va aprovar al mes d'octubre i que va facilitar la fuga d'empreses de Catalunya cap a altres zones d'Espanya. Això, segons Cecot, era una limitació dels drets bàsics dels accionistes (ja que el decret permetia aprovar el trasllat sense passar per la junta d'accionistes). Per a Foment, Cecot també es va extralimitar en aquesta ocasió.
Cargando
No hay anuncios

El febrer de l'any passat, les dues organitzacions van signar la pau 'in extremis' després que Foment ja hagués obert un expedient a Cecot.

Sempre havia quedat clar que Foment i Cecot s'havien aproximat al procés sobiranista amb sensibilitats molt diferents. Però fins ara mai s'havia fet tan explícit que aquestes diferències poden provocar la ruptura entre les dues patronals.