Economia 08/01/2018

Foment amenaça d'expulsar Cecot pel seu suport al Procés

Li retreu haver avalat l'aturada de país del 3-O i haver escrit a Guindos per la fuga d'empreses

àlex Font Manté
2 min
El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, té pressa perquè el govern espanyol demani el rescat definitiu.

BarcelonaFoment ha tornat a obrir la guerra amb Cecot, i en aquest cas a conseqüència directa del procés sobiranista i dels fets que ha viscut Catalunya des del setembre passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mesos després que les dues organitzacions signessin una treva, la gran patronal catalana ha tornat a obrir un expedient a la patronal d'origen terrassenc, segons han confirmat a l'ARA fonts coneixedores de les deliberacions que s'han produït aquest dilluns. La resolució d'aquest expedient pot comportar l'expulsió de Cecot com a membre de Foment.

La decisió seria especialment important en aquest any. A finals del 2018 Foment del Treball celebrarà eleccions, a les quals Antoni Abad (president de Cecot) ja ha dit que es vol presentar.

Antoni Abad: “L’Àrea Vallès no  pot ser una subordinada de l’AMB”

Els motius per obrir aquest expedient, segons han explicat les fonts consultades, és "l'afany expansionista" de Cecot, que "envaeix territoris i competències d'altres". De totes maneres, aquests ja eren els motius que havien comportat l'obertura d'un expedient fa dos anys, i que es va saldar amb un acord el febrer de l'any passat.

Ara, però, hi ha tres actuacions de Cecot que han fet empipar Foment del Treball, segons es detalla a l'expedient informatiu al qual ha tingut accés l'ARA.

  • La primera d'elles és la participació de Cecot "en la denominada Taula per la Democràcia", integrada per sindicats i patronals, a més de l'ANC i Òmnium. Segons la patronal, en fer-ho, Cecot va assumir "un espai representatiu impropi", al qual només Foment podia participar.
  • La segona actuació va ser "el suport de Cecot a l'anomenada aturada de país" del 3 d'octubre. La Cecot, diu Foment, es va dirigir a la UE i a la comunitat internacional "arrogant-se unes funcions que corresponen a Foment", diu l'expedient.
  • La tercera actuació que ha fet enfadar Foment és la carta que la Cecot va enviar al ministre d'Economia, Luis de Guindos, per traslladar-li la seva preocupació pel decret que va aprovar al mes d'octubre i que va facilitar la fuga d'empreses de Catalunya cap a altres zones d'Espanya. Això, segons Cecot, era una limitació dels drets bàsics dels accionistes (ja que el decret permetia aprovar el trasllat sense passar per la junta d'accionistes). Per a Foment, Cecot també es va extralimitar en aquesta ocasió.

El febrer de l'any passat, les dues organitzacions van signar la pau 'in extremis' després que Foment ja hagués obert un expedient a Cecot.

Sempre havia quedat clar que Foment i Cecot s'havien aproximat al procés sobiranista amb sensibilitats molt diferents. Però fins ara mai s'havia fet tan explícit que aquestes diferències poden provocar la ruptura entre les dues patronals.

stats