FISCALITAT
Economia16/12/2014

Foment reobre la batalla contra l’impost de successions

X.g.

BarcelonaLa patronal Foment del Treball va reobrir ahir la batalla contra l’impost de successions i donacions afirmant que, tal com està plantejat a l’Estat, pot fer fugir inversions. Una situació que encara és pitjor a Catalunya, on per aquests impostos es paga més que a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La patronal va presentar ahir un estudi, elaborat per l’advocada fiscalista Mercedes de Albert, en què explica els seus arguments. S’hi compara el que es paga per aquest impost a diversos països de tot el món i també entre les diverses comunitats de l’Estat. El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà; el president de la comissió d’economia i fiscalitat de la patronal, Valentí Pich, i la mateixa autora de l’estudi van defensar ahir que aquest impost s’adapti i harmonitzi amb els estàndards europeus. Segons l’estudi, Espanya està entre els països amb els tipus impositius més alts i les exempcions més baixes. A més, critiquen que és un impost que pot gravar aspectes que ja paguen per altres tributs com el de patrimoni o les plusvàlues municipals.

Cargando
No hay anuncios

La situació és més greu a Catalunya, conclou l’estudi, i en posa un exemple concret. Per una donació de 800.000 euros en metàl·lic de pares a fills a Andalusia el cost fiscal seria de 208.000 euros, a Catalunya de 56.000, a València de 42.700 i a Madrid només de 2.000 euros. La Generalitat nega que aquest tribut estigui fent perdre inversions.

Efectes sobre l’empresa familiar

Cargando
No hay anuncios

L’estudi també conclou que el règim de successions i donacions a Catalunya és més dolent per a l’empresa familiar que el que hi ha a Madrid. Diu l’informe que la reforma del febrer passat a Catalunya és un seguit de “pegats” que “generen situacions que s’escapen de la lògica tributària”. En concret, diu que “penalitza” els beneficiaris de l’herència d’una empresa familiar.