Alimentació
Economia18/12/2021

El foie-gras sembra la discòrdia a França

Alcaldes ecologistes prohibeixen servir un dels productes estrella de la gastronomia del país a les recepcions oficials

ParísEra el 2014 quan l’aleshores president de França, François Hollande, va celebrar un sopar de gala a l’Elisi amb Elisabet II pel festeig del 70è aniversari del Desembarcament de Normandia. Aquell vespre el menú que es va servir a taula va provocar un incident diplomàtic i un petit rebombori a Londres: hi havia foie-gras, un producte prohibit al Palau de Buckingham per desig del fill d’Elisabet II, el príncep Carles. Però el cuiner de l’Elisi que va preparar el menú, el xef d’origen espanyol Guillaume Gomez –elevat ara a conseller gastronòmic del president Emmanuel Macron–, revelava en un llibre publicat l’any passat que en realitat va ser la reina d’Anglaterra qui va demanar expressament que se servís foie-gras. 

Inscriu-te a la newsletter Darwinisme empresarialInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons explicava Gomez, a les recepcions i sopars oficials a l’Elisi mai hi falta el foie-gras, un producte elevat a la categoria de patrimoni cultural i gastronòmic de França. Però com que a Buckingham està prohibit, el xef no sabia què fer. El mateix Hollande va proposar que fos la reina qui escollís el menú i decidís si es podia servir o no. Era la primera vegada a la història que un cap d’estat rebut a l’Elisi podia escollir el menú. Elisabet II va dir, gairebé suplicant, que hi hagués foie-gras. Des d’aleshores se segueix el protocol i en qualsevol recepció oficial al palau presidencial francès amb la reina d’Anglaterra com a convidada se serveix foie-gras. Probablement és l’única ocasió que té per menjar-ne.

Cargando
No hay anuncios

A França el producte elaborat amb fetge gras d’ànec o d’oca està present en bona part de les llars franceses: nou de cada deu ciutadans en consumeixen habitualment, segons una enquesta recent. La tendència els últims anys –si no es té en compte l’any i mig llarg de pandèmia– ha estat a l’alça, però els productors temen que s’hagi acabat la bonança per al sector a conseqüència del boicot al foie-gras que han fet alguns ajuntaments de municipis francesos governats per alcaldes ecologistes. L’últim a sumar-s’hi ha sigut l’alcalde de Lió, la tercera ciutat més gran de França. 

Crida al boicot als restaurants

Grégory Doucet no només ha prohibit el foie-gras als actes oficials del seu ajuntament, sinó que ha fet una crida als restaurants de la ciutat a seguir el seu exemple. L’alcalde lionès denuncia que el procés de producció “no permet assegurar el benestar animal” i ha demanat “estendre el debat” als restaurants “per limitar al màxim, i fins i tot eliminar, el foie-gras de la carta”. En realitat, a Lió no se serveix foie-gras a les recepcions oficials des de l’octubre del 2020, però fins ara no havia transcendit. Altres ciutats franceses, com Estrasburg i Grenoble, ja fa temps que han eliminat el producte de recepcions i actes oficials.

Cargando
No hay anuncios

El sector, molt afectat per la crisi del coronavirus i per la grip aviar present a Europa des de l'estiu, ha criticat durament la crida al boicot, que arriba pocs dies abans de l'inici de les festes de Nadal, un dels moments de màxim consum del producte. L’associació que agrupa els productors de foie-gras de França, CIFOG, assegura que està “en xoc” i “escandalitzada” per les paraules de Doucet. El president de CIFOG, Éric Dumas, denuncia que darrere de les decisions d’alguns ajuntaments ecologistes hi ha la “desinformació orquestrada per l’associació extremista americana PETA”, que “satanitza” la producció de foie-gras i “influeix” en els alcaldes. Els ecologistes sostenen que el mètode per elaborar el foie-gras –sobrealimentant oques i ànecs perquè el seu fetge tingui més greix– és maltractament animal. 

França, primer productor i consumidor mundial

Sigui com sigui, la producció de foie-gras a França és un sector econòmic important que contribueix a dinamitzar el medi rural. Amb unes 16.000 tones anuals abans de l’arribada del covid, el país és el primer productor mundial de foie-gras –el sistema de producció és majoritàriament artesanal– i n’és també el primer consumidor. Més de 30.000 famílies viuen d’aquesta activitat a França, i genera uns 100.000 llocs de treball directes i indirectes, segons les dades de CIFOG.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les xifres, el foie-gras, com els formatges i el xampany, és un pilar de la gastronomia de França i forma part de la identitat del país. La polèmica del boicot ha saltat ràpidament a la política. Primer va ser l’oposició de dretes a l’Ajuntament de Lió la que es va queixar públicament de la decisió de l’alcalde de retirar el foie-gras de les recepcions oficials, i després va ser la candidata dels Republicans a l’Elisi, Valérie Pécresse. L’aspirant dels conservadors ha posat el foie-gras en campanya i ha arribat a dir que “ser francès és menjar foie-gras”, una afirmació que també ha creat polèmica. Pécresse ha estat acusada de reduir el fet de ser francès al foie-gras. Ja se sap que en època preelectoral qualsevol tema –també el foie-gras– és susceptible de provocar grans controvèrsies.