Economia 27/05/2021

La Generalitat preveu que aquest estiu ja es recuperi la meitat del turisme internacional del 2019

El sector creu que la pandèmia no portarà canvis disruptius

3 min
Turistes en un hotel de Salou, al Tarragonès, el mes d'agost de l'any passat.

BarcelonaEl sector turístic espera un repunt de l'arribada de visitants estrangers aquest estiu, tot i estar pendent que les autoritats de la Unió Europea posin en marxa un certificat europeu de vacunació que faciliti la mobilitat entre països. Malgrat això, la Generalitat augura una recuperació d'entre el 50% i el 60% del total de turistes internacionals del 2019, l'últim any abans de l'esclat de la pandèmia del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sector turístic ha sigut un dels més afectats per la pandèmia a tot el món, però en el cas de Catalunya té un impacte més gran que en altres països a causa del seu fort pes en el conjunt de l'economia. És per això que, després d'un 2020 amb molts problemes i una arribada de turistes estrangers quasi testimonial, totes les administracions esperen una recuperació de l'activitat gràcies a un increment de la mobilitat provocat per la vacunació de grans capes de població a la majoria de la UE i en altres estats.

El fet que la UE hagi aprovat un certificat covid serà un dels principals elements que permetran valorar si Catalunya podrà recuperar part dels viatges, ha explicat Marian Muro, directora de Turisme de Barcelona, en un simposi a la Universitat Ramon Llull. "La vacuna activa un factor clau, que és la mobilitat", ha afegit el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono.

El director general també ha recordat que set dels deu principals països o regions d'origen dels visitants estrangers a Catalunya formen part de la UE, mentre que només tres –el Regne Unit, els Estats Units i Rússia– quedarien fora de l'esquema del certificat. No obstant, el sector i les administracions catalanes tenen esperances que la UE i el govern espanyol tanquin acords bilaterals amb altres països per fomentar el turisme.

Connexions aèries a mig gas

A més, Muro remarca que serà igualment necessari millorar la connectivitat aèria dels aeroports catalans. En aquest sentit, Bono ha dit que, encara que han millorat molt respecte a l'any passat, les xifres resten lluny dels nivells del 2019. Concretament, les connexions dels aeroports catalans estan un 75% per sota de les xifres del 2019, amb un 44% menys d'aerolínies i un 77% menys de seients disponibles que fa dos anys. A això cal afegir-hi, segons Bono, que "la connectivitat és sobretot amb ciutats espanyoles", mentre que els vols amb destinacions estrangeres es troben més aturats.

De fet, el mercat intern català i espanyol va ser el que millor va funcionar des de l'estiu passat, un fet que va beneficiar destinacions interiors i de natura del mercat català com el Pirineu, l'Ebre o la Catalunya central. "El mercat domèstic va ser molt important l'any passat, però no en tenim prou. Aquest any l'escenari serà diferent", ha dit Bono.

Sense canvis "disruptius"

Muro ha assegurat que Turisme de Barcelona està fent "un esforç impressionant per reposicionar la marca de Barcelona", per la qual cosa ha lamentat les imatges de gent bevent de nit als carrers d'aquest dies, quan es va eliminar el toc de queda. "És la nostra gent", ha comentat, sobre el fet que es critiqui el turisme basat en la beguda i l'oci nocturn però alhora la població transmeti aquesta imatge a l'exterior.

Els ponents han coincidit que la pandèmia reforçarà tendències que ja estaven en marxa abans de la pandèmia per incrementar la qualitat del turisme a Catalunya, però no serà un element que canviï radicalment el sector. "Hi haurà alguns elements nous, però no seran disruptius", ha opinat Bono sobre el futur immediat del turisme.

stats